Kıbrıs İlim Üniversitesi’nin akademik, fiziki, teknolojik, bilişim ve laboratuvar altyapısına sahip olduğunu, eğitimde kalite anlayışını ön planda tuttuklarını ifade eden Arslanbaş “Seçkin bir dünya üniversitesi olma hedefiyle yaptığımız çalışmalarda çağımıza uygun yeni bir yapılanma, iktisadi ve idari açıdan da yeni bir güçle dünya üniversiteleri ile yarışır bir düzeye gelinmesi için durmaksızın çalışıyoruz” dedi.
Rasyonel hedefler
Kıbrıs İlim Üniversitesi’nin 2020 vizyonunun bir gereği olarak kısa zaman içinde akademik ve fiziki imkanlarını geliştirdiğini, modern araç ve gereçlerle donatılmış laboratuvar, bilişim ve teknoloji alt yapısına sahip olduğuna dikkat çeken Arslanbaş, “Değişim süreci içerisinde akademik ve idari personelimizde oluşan yüksek motivasyon, öğrencilerimizdeki aidiyet duygusu ve üniversitemize olan güvenin pekişmesi her alanda kendini hissettirmeye başlamış, olumlu yöndeki değişiklikler ve bu çalışmaların hızla artması “dünya üniversiteleri ile rekabet edebilecek bir üniversite olma” vizyonumuzla örtüşen global, kaliteli ve sürdürülebilir bir eğitim verilebilmesi anlamı taşımaktadır” diye konuştu.
Ciddi katkı sağlayacağız
Konuşmasında “Üniversitemiz eğitimin her alanında KKTC’nin uluslararası ekonomik, sosyal ve politik alanlarda yüksek menfaatlerini gözetecek bir katma değer sağlamayı ve KKTC yükseköğretimine yeni bir soluk kazandırarak, sadece bugünün değil yarının gereksinimlerine cevap verecek nitelikte gençler yetiştirmeyi hedeflemektedir” ifadesini kullanan KİÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Selman Arslanbaş, “Bunun yanı sıra üniversitemiz, hesap verebilirlik temelinde; özerklik, performans odaklılık, ihtisaslaşma ve çeşitlilik ilkeleri çerçevesinde kalite odaklı, hizmette rekabeti öngören bir yapıya kavuşacak ve böylece KKTC'nin yükseköğretimde uluslararası alanda bir cazibe merkezi olması vizyonuna ciddi değer sağlayacaktır” dedi.
Yeni nesil üniversite
Kıbrıs İlim Üniversitesi olarak bundan sonraki süreçte de ortaya koyduğu vizyonu kaliteli bir şekilde gerçekleştirmeyi sağlayacak politikaları belirlemek üzere dünyanın sayılı üniversiteleri ile görüş alışverişinde bulunacağına işaret eden Arslanbaş “yeni nesil üniversite” konsepti üzerinde akademik, fiziki, teknolojik ve bilişim alt yapısının revize edildiğini söyledi “Kıbrıs İlim Üniversitesi, bu süreçle birlikte KKTC’nin kamu kurum ve kuruluşları, siyasiler, STK temsilcileri ve eğitimcilerinin değerli katkıları ve yol göstericiliğinde, içinde bulunduğu topluma değer sağlamaya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yükseköğretimde dünya ile rekabet edecek evrensel politikalarına hizmet etmeye devam edecektir” şeklinde konuştu.
Uluslararası akreditasyonlar olmazsa olmazımız
“Kıbrıs İlim Üniversitesi olarak yeni dönemde bütün akademik ve idari birimlerimizin, sınıflarımızdan laboratuvarlarımıza, hatta sosyal kullanım alanlarına kadar uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından çağın gerektirdiği kriterlerlere erişmesi için akredite olmasını sağlayacağız” diyen Selman Arslanbaş, Uluslararası değişim programlarını, ikili işbirliklerini önemsediklerini, yakın zamanda Hukuk Fakültesi ile Almanya’nın Hagen Üniversitesi ile aylık ortak video seminerler gerçekleştirmesini sağladıklarını anlattı, “Geçen ay ilk defa Ceza Usul ve İlkeleri konusunda öğrencilerimiz Alman bir hocamızdan ders aldılar. Bu bağlamda, küresel işbirliklerimizi Asya’dan Amerika’ya, Avrupa’dan Afrika’ya kadar çeşitlendirmeye ve akademik, bilimsel ve sosyal etkinliklerimizi artırmaya devam edeceğiz” dedi.
Toplumsal sorunlara yönelik araştırmalar
Kıbrıs İlim Üniversitesi olarak topluma ve toprağa sıkı sıkıya bağlı bir anlayışla ve aynı zamanda küresel boyutta araştırmalar yapacak merkezleri hayata geçireceklerini de belirten Aslanbaş, KKTC’nin küresel dünyada sesini akademia aracılığı ile duyurmasını sağlayacak thing thank kuruluşları, toplumun sosyal, siyasi, ekonomik ve kültürel sorunlarına değinecek araştırma merkezleri kuracaklarının müjdesini verdi “Bunların en başında yer alan enerji politikaları, stratejik güvenlik, kadın ve aile içi şiddet gibi konuları ele alarak toplumun bu yöndeki travmalarına çözüm bulacak bilimsel çalışmalar yapacağız” dedi.
İnovasyon odaklı uygulama ağırlıklı eğitim
En çok önem verdikleri konuların başında öğrencilerin aldığı teorik eğitimi uygulayacakları alanlar bulmak olduğuna işaret eden Arslanbaş, “Bu anlamda hem KKTC hem de uluslararası çözüm ortaklarımızla bir araya geldik. Öğrencilerimizden ilk olarak 20 kişilik bir grubu İstanbul’a teknoloji ve inovasyon kampına göndererek, öğrenim gördükleri alandaki yeni teknolojileri görerek mesleki uygulamalarını yapmalarını sağladık. Bunu uluslararası düzeye taşımak için çeşitli projeler üzerinde çalışmaya devam ediyoruz” dedi, şunları kaydetti: “Modern yükseköğretimin en temelde şekillendirdiği yapı “bir fikrin ürüne dönüşmesi” olayıdır. Bu anlamda öğrencilerimizin fikir ve projelerini hayata geçirecekleri teknoloji transfer ofisi kurduk. Kuluçka merkezlerimizde şekillenen bu projelere patent alarak, uluslararası fon kuruluşlarından destek bulacak ve KKTC için önem arz eden toplu ulaşım, modern kentleşme, yenilenebilir enerji ve akıllı şehirler gibi toplumsal sorunlara çözüm arayacağız”
Üniversite 4.0 kavramını literatüre sokacağız
Programda Yükseköğretim Endüstri 4.0 ile birlikte Üniversite 4.0 kavramını da eğitim dünyasının literatürüne sokacaklarını da vurgulayan Arslanbaş “Biz KİÜ, olarak çok dilli ve çok kültürlü kampüs ortamında disiplinlerarası eğitim verecek bir modeli hayata geçiriyoruz. Bu anlamda, dünyada trend olan birçok dersi müfredat kapsamına alarak farklı branşlarla farklı disiplinleri bir araya getirmeyi hedefliyoruz” dedi.
Yeni Zelanda’nın yaptığını biz neden yapmayalım
“KKTC’deki yükseköğretimde kaliteyi yakalamalı ve bir eğitim adası olma yolunda somut adımlar atmalıdır” diyen KİÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Selman Arslanbaş, “Yeni Zelanda da bizim gibi bir ada ülkesidir. 4 milyon nüfusa sahip olan bu ülkede eğitimden elde edilen gelir tarım ve hayvancılıktan sonra 3. Sırada yer almaktadır. Bu da OECD rakamlarına göre yaklaşık 1 milyar dolardır. 1995’te 120 bin uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapan Yeni Zelanda, eğitimde reform çalışmasını devlet desteğiyle tamamlayarak bu müthiş atılımı gerçekleştirmiştir. Bugün 7 üniversitesinden 4’ü dünyanın ilk 400 üniversitesi arasında yer almaktadır. KKTC, yükseköğretimde farklılık yaratacak politikaları kesinlikle hayata geçirmek zorundadır. Eğer uluslararası bir diasporanız veya söyleyecek sözünüz olmasını istiyorsanız, söz sahibi nitelikli bireyler yetiştirmek zorundasınız. Biz KİÜ olarak, KKTC’ye uluslararası alanda hizmet edecek, kamu diplomasisi görevini üstlenecek yetişmiş insan kaynağını yetiştirmek için bütün eğitim sistemimizi buna göre şekillendiriyoruz” ifadesini kullandı.
11 Haziran’da Bursluluk sınavımız var
Programda son olarak KİÜ Bursluluk Sınavı’yla ilgili bilgiler veren Arslanbaş “Öğrencilerimize üniversitemizi tercihlerinde burs olanaklarımızı oldukça geniş bir yelpazede sunuyoruz. Özellikle sporda, bilimde, sanatta, sosyal gönüllülük esasına dayalı çalışmalarda başarılı olan öğrencileri önemsiyoruz. Bizim anlayışımıza göre üniversiteler öğrenci kabul etmez, öğrenciler kendilerini üniversiteye kabul ettirir. Bu nedenle, öğrencilerin sınav sonuçları ile birlikte bireyselliklerini, kişisel özelliklerini ve karakter yapılarını da dikkate alıyoruz. Geleceğin üniversitesinde öğrenim görmek isteyen tüm öğrencilerimizi 11 Haziran’da yapılacak Bursluluk sınavına katılmaya davet ediyorum” çağrısında bulundu.
Yorum Yazın