Milli Eğitim Bakanlığı’nın Yedikonuk ve Büyükkonuk ilkokullarını birleştirme kararı tepkiye neden oldu.
Her iki okulun öğretmen kadrolarının buna göre düzenlenerek, azaltılması ise Yedikonuk İlkokulu velilerinin tepkisine neden oldu. Veliler, okuldaki öğretmen eksikliği ve birleştirilmiş sınıflarda eğitimi çocuklarını okula göndermeyerek protesto ediyor.
Velilere, Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu ve Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) destek verdi.
Öğretmen sayısı 11 olması gereken okulda, sadece 7 öğretmen görev yapıyor.
Okul Aile Birliği Başkanı Emine Gökalp, okulda 4 öğretmen eksikliğinin bulunduğunu ifade ederek müdür ve sekreterleri de olmadığını belirtti.
Gökalp, mevcut sorun çözümlenene kadar çocukları okula göndermemekte kararlı olduklarını söyledi.
KTÖS, dün okulu ziyaret ederek, eylem yapan velilere desteğini dile getirdi.
Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu da, okulda yaşanan mevcut sorunları bir ay önce ilgili mercilere aktardıklarını ifade ederek sınıf ve okulların birleştirilmesine karşı olduklarını kaydetti. Yasada bir sınıfta en az 8 öğrenciye öğretmen verilmesi gerektiğinin yer aldığını hatırlatan Sennaroğlu, sınıflarda en az 13 öğrenci olduğunu belirtti.
Elcil: Bakanlık duyarsız davranıyor
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Şener Elcil, öğretmen eksikliği nedeniyle okullarda yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Eğitim Bakanlığı yetkililerini “duyarsız” davranmakla suçlayan Elcil, Karpaz bölgesi okullarının mağdur durumda olduğunu belirtti.
Elcil, Büyükkonuk, Yedikonuk, Karpaz bölgesindeki okullarda öğretmen eksikliğinin sürdüğünü söyleyerek Büyükkonuk-Yedikonuk okullarında yapılanın “dayatma” olduğunu iddia etti. Yıllardan beri bu iki okulun birleştirilmesi için çalışma öngördüklerini belirten Elcil, çalışmayı halkla paylaşmak yerine “ben yaparım olur” mantığıyla hareket edilmesini eleştirdi.
Maviş: Yedikonuk İlkokulu’nda 3 öğretmen eksik. Okulun müdürü de yok
KTÖS Eğitim Sekreteri Burak Maviş, Milli Eğitim Bakanlığı’nın sendikanın itirazlarına rağmen Yedikonuk ve Büyükkonuk ilkokullarını birleştirme kararı aldığını söyledi.
Her iki okulun öğretmen kadrolarının buna göre düzenlenerek, azalttığını kaydeden Maviş, Büyükkonuk’un 4 yaş, anasınıf, 1’inci ve 2’nci sınıf olmak üzere ‘küçükler okulu’; Yedikonuk’un 3’üncü, 4’üncü ve 5’inci sınıf olmak üzere ‘büyükler okulu’ olarak düzenlenmesinin kararlaştırıldığını söyledi.
Maviş, KTÖS’ün iki köy okulunun birleştirilmesi konusunda velilerle, okul aile birlikleri ve öğretmenlerle görüşülmesi, sürecin gönüllülük esasına göre yürütülmesi şeklinde talebi olduğunu ancak bakanlığın böyle bir yol izlemediğini savundu.
Bakanlık yetkililerinin daha sonra bölgede düzenlenen toplantıda velilerle bir araya geldiğini, velilerin böyle bir uygulamaya şiddetle karşı olduklarını beyan etmesiyle Eğitim Bakanlığı’nın geri adım attığını savunan Maviş, konunun basında da yer aldığını belirtti.
Büyükkonuk İlkokulu’nun eğitim-öğretime 6 öğretmenle devam ettiğini ancak Yedikonuk’ta2 sınıf, 1 de 4 yaş olmak üzere toplam 3 öğretmen ve müdür eksiği olduğunu söyledi.
Yedikonuk İlkokulu Okul Aile Birliği’nin Eğitim Bakanlığı’nın geri adımından sonra okuldaki öğretmen eksikliğinin tamamlanmasını beklediğini ancak öğretmen eksikliğinin tamamlanmadığını savunan Maviş, velilerin de bu duruma tepki göstermek için çocukları okula göndermediğini kaydetti.
“Yedikonuk’taki eylemin benzeri diğer okullarda yaşanabilir”
“Bu eylemin uyarı olarak alınmasını temenni ediyoruz” diyen Burak Maviş, Kumyalı, Ziyamet ve Dipkarpaz ilkokullarında da öğretmen eksikliği olduğunu söyledi.
Bakanlığın bu okullarda da kadro azaltarak, sınıf birleştirme yoluna gitmek istendiğini savunan Maviş, velilerin bu uygulamaya karşı olduğu görüşünü ileterek, “Yedikonuk’taki eylemin benzeri diğer okullarda yaşanabilir” dedi. Dipkarpaz ilkokulu konusunda da bir açıklamada bulunan KTÖS Eğitim Sekreteri Burak Maviş, okulda halen çalışma huzurunun sağlanamadığını kaydetti.
Dipkarpaz İlkokulu’nda kadrosu bulunan 17 öğretmenden 16’sının görev yerinin değiştirilmesi için bakanlığa başvurduğunu söyleyen Maviş, “Eğitim bakanlığı sorunu çözmek yerine öğretmenlerin yerlerini değiştirmek için girişim yaptı; kimi öğretmenin yeri değişti, kiminin değişmedi” dedi.
Bu okulda hem polise, hem de basına intikal eden istenmeyen olaylar yaşandığını anımsatan Maviş, konuyla ilgili girişimde bulunmama eleştirisinde bulunduğu bakanlıktan “okul müdürünün görev yerinin değiştirmesi, buradaki konuyu soruşturması ve gerekli önlemleri alması” talebinde bulundu.
Veliler ne dedi? Veliler ne dedi? Veliler ne dedi?
Hatice Okutucu: Yedikonuk İlkokulu’nda her zaman öğretmen eksiği oluyor. Müdürsüz bir okul olmamıza rağmen şu an 5 öğretmenimiz var. Okulumuzun öğretmen kadrosu doldurulsun. Okulumuzun öğretmen kadrosu tamamlanana kadar çocuklarımızı okula göndermeyeceğiz.
Ayşe Kubilay: Yedikonuk İlkokulu her yıl öğretmen sıkıntısını yaşıyor. Dört öğretmenimiz ve müdürümüz yok. Yedikonuk İlkokulu ve Karpaz bölgesinde bulunan okulların yaşadığı öğretmen eksikliğini niye şehirlerdeki okullar yaşamıyor? Elimizde 4 yaş sınıf öğretmeni var, kadrolu olmasına rağmen öğretmeni alıp Girne bölgesine atadılar. Şehirdeki çocuklar öğretmeni hak ediyor da bizim çocuklarımız hak etmiyor mu? İllaki şehre mi taşınmamız gerekiyor. Öğretmen kadrosu dolana kadar çocuklarımızı okula göndermeyerek eylemimize devam edeceğiz.
Hatice Polat: Mercedes alıyorlar. Bakanlık üç aydır ne yapıyor? Okulumuzun öğrenci sayısı 110. Niye bizi birleştirmeye çalışıyorlar. En az sınıfımızda 13 öğrenci var. Okulumuzun alt yapısı tamam hiçbir eksiğimiz yok. Bazen çocuklarımızın eğitimi için Mağusa’ya taşınmayı düşünüyoruz. Öğretmenlerimiz gelene kadar çocuklarımızı okula göndermeyeceğiz.
Yorum Yazın