Üçüncü dünya ülkelerinden “nitelikli iş gücü” getirerek iki yıldır danışmanlık hizmeti veren Tutar İnşaat ve Danışmanlık Hizmetleri Direktörü Mustafa Tutar, danışmanlık hizmeti verdiği şirketlerden bu yıl içinde 400 yabancı iş gücü talebinin ulaştığını ancak, eylül ayı sonuna kadar 140 kalifiye elemanı ülkeye getirebildiklerini söyledi.
Tutar, üçüncü dünya ülkeleri Vietnam, Sri Lanka, Endonezya, Filipinler, Pakistan ve Bangladeş’ten yabancı iş gücü getirerek şirketlere danışmanlık hizmeti verdiklerini ifade etti.
Kıbrıs’ın yanı sıra Türkiye ve çeşitli ülkelere de danışmanlık hizmeti verdiklerini kaydeden Tutar, “Ülkemizde günden güne artan yabancı iş gücü talebi var. Bu yıl, çok büyük talepler oldu. Gerçekten piyasanın kalifiye elemana ihtiyacı olduğunu gördük” diye konuştu.
Önceliklerinin yerel iş gücü talebine karşılık vermek olduğunu ifade eden Tutar, aksi takdirde hangi yerde boşluk varsa şirketlerin taleplerini yerine getirebilmek için istenilen branş ve teklifler üzerine üçüncü dünya ülkelerinden nitelikli iş gücü getirdiklerini ifade etti.
Mustafa Tutar, “Çoğunun belge ve diploması var. Çeşitli ülkelerde çalıştıklarına dair ellerinde sertifikaları da var. Çalışanlara asgari ücret veriliyor. Bu rakam, işverenin isteği üzerine artış gösterebilir” dedi.
“Her çalışana 1250 Euro teminat yatırıyoruz”
Tutar, “Üçüncü dünya ülkelerinden ülkemize yabancı iş gücünü nasıl temin ediyorsunuz? Prosedür nasıl işliyor? ” yönündeki sorumuza şu cevabı verdi:
“Öncelikle, yurt dışındaki acentelerle irtibata geçerek nitelikli elemanları belirlemeye çalışıyoruz. Söz konusu kişinin ‘sertifikası ve ya diploması var mı?’ ona bakıyoruz. Her kişi için bankaya 1250 Euro teminat yatırıyoruz. Bu sayede üçüncü dünya ülkelerinden gelecek olan kalifiye personeli güvence altına alıyoruz. Eğer söz konusu kişi, istihdam edilemezse, mağduriyetinin giderilmesi ve yeniden ülkesine dönebilmesi için bunu yapıyoruz. Söz konusu kişilerin ülkelerinde sicil dosyaları ve sağlık kontrolleri yapılıyor. Kişiler, bu şekilde belirleniyor. Aynı işlem adaya geldiklerinde de yapılıyor”
Dört yıllık sözleşme yapılıyor
Mustafa Tutar, ülkeye getirilen kalifiye çalışanların en fazla dört yıllık sözleşmesinin olduğunu ancak, söz konusu şirketin 15 gün deneme süreci içinde çalışanı beğenmemesi durumda, sözleşmenin işveren tarafından tek taraflı fesh edilebileceğini kaydetti. Tutar, kendilerinin de söz konusu işçinin her şeyini üstlendiklerini söyleyerek, çalışanların ihtiyaçlı yerlere yerleştirilmesinden sonra da sözleşme süresince takibini yaptıklarını savundu.
Danışmanlık ücretlerini acenteden aldıklarını, çalışandan herhangi bir ücret talebinde bulunmadıklarını anlatan Tutar, “Bizim için güvenlik önemlidir. Herhangi bir sıkıntı olduğu takdirde söz konusu şahsı ülkesine geri gönderiyoruz” iddiasında bulundu.
Yorum Yazın