Son yıllarda giderek arta orman yangınları birçok insanı evinden eden, hayvanların ölümüne sebep olan, biyolojik çeşitliliği tehdit eden bir konumdadır. Peki bu sorun nasıl çözülebilir? Uzmanlar insansız hava araçlarının yangın önleme ve söndürme çalışmalarında kullanılmasını öneriyor. Green Climate oluşumunun kurucusu Dr. Yaşam AYAVEFE, yangınlarla mücadele için dronların umut olduğunu belirtti.
Son yıllarda orman yangınları ile mücadele için önemli bir teknoloji olan insansız hava araçları sivil sektörün kullandığı en önemli ekipmanlardan biri haline gelmiştir. insansız hava araçlarının tarım sektöründe ve ormancılıkta kullanılması sadece tohumlama topraklama gübreleme gibi alanlarda değil aynı zamanda Orman yangınlarının yangınlarının önlenmesi ormanlara zarar veren kişilerin saptanması ve karşılaşılabilecek tüm risklerle ilgili önlem alınması adına kullanılmaya başlanmıştır dünya üzerindeki birçok ülkede son yıllarda giderek artan kullanım oranı ve başarı yüzdesi ile önemli faydalar vaat eden bu sistem ülkemizde henüz yaygınlaşmamıştır Bu anlamda ilgili alanda yapılan her türlü girişim ve Kurulan her türlü işletme büyük bir önem taşımaktadır. bu işletmelerden en yeni ve iddialı olanlarından Green Climate şirketinin kurucusu Doktor Yaşam AYAVEFE: “Orman yangınlarını söndürmek için geleneksel yöntemler ve insan gücünün kullanımı etkisiz tehlikeli ve maliyet etkin olmayan eskimiş bir yöntemdir, bizim artık akılcı çözümlerle hiçbir insan ve hayvanın zarar görmeyeceği şekilde çalışmalarımızı sürdürmemiz ve bu sorunu teknoloji yoluyla halledebilmemiz gerekmektedir. Dolayısıyla insansız hava araçlarının orman yangınlarını önlemek konusunda kullanımı gecikmiş ama oldukça basit ve ucuz bir yöntem olarak önerilebilir. Ayrıca yapılan akademik çalışmalar insansız hava araçlarının orman yangınlarını önleme ve tarımda kullanımının %97'ye Varan başarı ve maliyet düşürme etkisi olduğunu ortaya koymaktadır. Bizim de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye olarak dünyada gelişen bu sektör ve trendden uzak kalmamamız gerekir Dolayısıyla hem Devleti yetkililerinin hem de özel sektörün bu konuda duyarlı olması için çare yapmak isterim.” şeklinde konuştu.
Doğa ile uyum sağlamadan ve doğaya saygılı yöntemler geliştirmeden geleceğin imkansız olacağını söyleyen Dr.AYAVEFE ilerleyen yıllarda gerek yazılı mı gerek ekipmanları ve haritalama yöntemleri ile çevre dostu olmak ve yeşil faaliyetler için özelleşen droneların insansız hava aracı sektöründe öncü olacağını belirtmiştir. Bu sebeple sektörün nabzını şimdiden tutmak ve geleceğe yatırım yapmak büyük önem arz etmektedir Green Climate bünyesindeki uzmanlar bu dronların geliştirilmesi için AR-GE çalışmalarını son hızla sürdürmektedir.
Gelecekte hem doğa dostu teknolojilere duyulacak ihtiyacın artacağını hem de iklim krizinin daha dramatik bir görünüme bürüneceğini belirten doktor şimdiden önlem almazsak pişman olabileceğimizi önemli hava kirliliği ve besin yoksunluğu durumlarının yaşanacağını hatırlattı. Üretilen ve geliştirilen teknolojilerin doğa dostu bir yaklaşımla kullanılmasının kazan kazan durumu olduğunu vurgulayan ve Green Climate şirketinin vizyonunu bu şekilde belirlediklerini ifade eden Dr. AYAVEEFE: “Biz göreve hazırız.” Dedi.
Türkiye'de ve dünyada son yıllarda artan orman yangınlarıyla birlikte milyonlarca insanın evini kaybettiği bu rakamdan kat ve kat fazla olan sayıda hayvanın telef olduğu önemli iş gücü ve maddi kayıpların görüldüğü bilinmektedir. Hava sıcaklığının giderek arttığı ve iklim krizi susuzluk çevre kirliliği gibi problemlerin giderek belirginleştiği günümüzde bu probleme yönelik çözüm önerilerinin giderek önem kazanacağı öngörülebilir. Geleceğin mesleklerinden birisi olan yazılım ve bilgisayar teknolojileri alanı bu açıdan çevre bilimleri ile ve sosyal bilimler alanları ile işbirliği yapmalıdır. 2019 yılında kurulan Green Climate bu anlamda kurulduğu ilk günden bugüne çalışmalarına hızla devam etmektedir ve tecrübelerini farklı sektörler kamu kurumları STK'lar ve özel sektörle paylaşmaktadır.
Yorum Yazın