Sürekli aç hissediyor, yemek yemek istiyor ve asla doymuyorsanız doğru yerdesiniz! Çoğu insan bu durumu “Fazla iştahlıyım, yapım böyle!” olarak açıklasa da sürekli olarak aç hissetmenizin ve asla doymamanızın altında birçok farklı sebep yatıyor olabilir. Sağlıklı beslenmemekten tutun da çeşitli hastalıklara kadar işte sürekli aç hissetmenizin altında yatabilecek 14 neden!
1. Çok fazla rafine karbonhidrat tüketiyor olabilirsiniz
“Rafine” olarak adlandırdığımız bu karbonhidrat türü; makarna, hamur işi ve abur cubur gibi birçok hazır gıdada bulunur. Bu gıdaları tükettiğinizde fazlasıyla tok hissetseniz de kısa bir süre sonra tekrar acıkırsınız. Çünkü bu tarz gıdaların içerisinde lif bulunmaz, dolayısıyla hızlı bir biçimde sindirilirler. Yani uzun süre tok kalmak istiyorsanız sindirimi daha uzun süren lifli gıdaları tercih etmelisiniz. Örneğin sebzeler ve tam tahıllı gıdalar iyi bir seçenek olabilir.
2. Diyabet rahatsızlığınız olabilir
Diyabet, özellikle tip-2 diyabet, sürekli aç hissetmenize neden olabilir. Çünkü diyabet hastalarında vücudumuzun enerji kaynağı olan glikoz, hücrelere yayılamaz ve kanda kalır. Dolayısıyla diyabet hastaları sürekli olarak aç hisseder. Ancak açlık hissi, diyabet rahatsızlığının belirtilerinden sadece birisidir. Diyabet hastası olup olmadığınızı anlamak için bir doktorla görüşüp kan testi yaptırmanızın şart olduğunu hatırlatalım!
3. Fazla egzersiz yapıyor olabilirsiniz
Eğer düzenli olarak spor yapıyorsanız ya da hareketli bir yaşantınız varsa normalden daha fazla kalori harcıyor olabilirsiniz. Dolayısıyla vücudunuz, normal bir insanın vücudundan çok daha fazla kaloriye ihtiyaç duyuyor olabilir. Yapılan araştırmalar düzenli olarak spor yapan insanların zamanla daha hızlı bir metabolizmaya sahip olduğunu gösteriyor. Yani kısacası, düzenli olarak spor yapıyorsanız bol bol yemek yemenizde hiçbir sıkıntı yok. Tabii siz yine de yemek seçimlerinizin sağlıklı ve besleyici olmasına özen gösterin.
4. Düzenli kullandığınız ilaçlar iştahınızı etkiliyor olabilir
Sürekli aç hissetmenizin sebeplerinden biri de düzenli kullandığınız ilaçlar olabilir. Özellikle diyabet rahatsızlığı için kullanılan ilaçlar, antidepresanlar ya da duygudurum düzenliyiciler; içerdikleri kortizol, insülin, klozapin ya da olanzapin gibi maddelerden dolayı sürekli olarak aç hissetmenize neden olabilir. Eğer yeni başladığınız bir ilaçtan sonra düzenli bir şekilde kilo aldığınızı fark ettiyseniz ve sürekli aç hissediyorsanız doktorunuzla iletişime geçmeyi unutmayın.
5. Stresli olduğunuz için yemek yemek istiyor olabilirsiniz
Endişe ve kaygı bozukluğunun vücudumuz üzerinde birçok etkisi olduğunu biliyoruz. Bu etkilerden biri de sürekli olarak yemek yeme isteği! Duygusal yeme bozukluğu olarak adlandırdığımız bu rahatsızlık, düşündüğünüzden çok daha yaygın. Kendimizi stres altında hissettiğimizde vücudumuz kortizol hormonu salgılar, bu durum da aç hissetmemize neden olur. Dolasıyla stresli anlarımızda yemek yemek zorunda hissedebiliriz. Stres, obezitenin en büyük nedenlerinden biridir. Hayatınızdaki stresi; yoga, meditasyon ya da yeni hobilerle kontrol altına almaya çalışın!
6. Yemeğinizi çok hızlı yiyor olabilirsiniz
Günleriniz oldukça yoğun geçiyor olabilir. Dolayısıyla hızlıca bir şeyler atıştırıp işlerinizi halletmek istiyor olabilirsiniz. Ancak “hızlıca bir şeyler atıştırmak” size zaman kazandırıyor gibi gözükse de oldukça sağlıksız bir alışkanlık. Yemeklerinizi hızlı bir şekilde tüketmek; iştahınızı arttırır, kilo almanıza ve hızlı bir şekilde acıkmanıza neden olur. Yemeğinize hak ettiği zamanı ayırın. Öğlen yemeğinizi alın, bir sandalyeye oturun ve yavaşça yiyin. Yemeğinizin keyfini çıkarmaya çalışın.
7. Hipertiroidizm rahatsızlığınız olabilir
Hipertiroidi olarak adlandırılan bu rahatsızlık, kandaki tiroid hormonu seviyesinin normalden fazla olmasıdır. Eğer sürekli olarak aç hissediyorsanız hipertiroidi rahatsızlığınız olabilir. Kolaylıkla teşhis edilebilen ve düzenli ilaç kullanımıyla kontrol altına alınan bu rahatsızlık, sürekli aç hissetmenize neden olduğu gibi kilo vermenize de neden olabilir.
8. Uykunuzu alamıyor olabilirsiniz
Kaliteli bir gece uykusunu asla küçümsemeyin! Ghrelin yani bir diğer adıyla iştah hormonu, beynimiz tarafından kontrol edilir. Eğer yeterince uyumuyorsanız beyninizin de düzgün bir şekilde çalışmasını bekleyemessiniz! Yapılan araştırmalar gösteriyor ki 8 saatten az uyuyan insanların vücudundaki ghrelin seviyesi, kaliteli bir uyku çekenlerden çok daha yüksek.
9. Menopozda ya da PMS döneminde olabilirsiniz
Dürtüsel yeme olarak adlandırılan bu yeme bozukluğu, premenstrüel sendrom yaşayan kadınlarda oldukça sık görülüyor. Yani regl dönemlerinizden önce ve regl döneminiz boyunca kontrol edemediğiniz açlık krizleri yaşamanız oldukça normal. Aynı şekilde menopoz dönemindeki kadınların da hormon seviyelerinde büyük değişiklikler olur, dolayısıyla iştahları artabilir.
10. Hamile olabilirsiniz
Sürekli aç hissetmenizin sebeplerinden biri de hamilelik olabilir. Eğer böyle bir durum varsa normalden daha fazla yemek yemeniz oldukça doğal. Araştırmalar gösteriyor ki hamile kadınların P-
Yorum Yazın