Son yıllarda artan iklim krizi ve orman yangınlarına karşı duyarlılığından yola çıkan Dr. AYAVEFE, yatırımları ile doğayı korumak ve orman yangınlarını önlemek adına yaptıkları yatırımın giderek artacağını belirtti.
İş ve bilim insanı Dr. Yaşam AYAVEFE günümüzün en önemli sorunlarından birisi olan iklim krizine ilişkin kolları sıvadı. İnsansız hava aracı teknolojileri üzerine çalışan uzman bir ekip kuran Dr. AYAVEFE yeşillendirme ve tohumlandırma, haritalandırma ve modelleme, ilaçlama, toplama ve olası yangınları önlemek ve söndürmek adına tarımsal faaliyetlere odaklı yazılımlara sahip özeli dronların üretilmesi için prototip çalışmalarını devam ettirmekte.
“Daha çok değil, daha akıllı üretmeyi hedeflemeliyiz.”
Günümüzün ve yarınımızın en önemli sorununun doğaya akılcı yaklaşmamak olduğunu belirten Dr. AYAVEFE: “Bizim bugün sahip olduğumuz ve yarın sahip olabileceğimiz hiçbir şeyin soluyabileceğimiz temiz havamız, yiyebileceğimiz besinlerimiz, üzerinde güvenle yaşayabileceğimiz temiz bir toprağımız olmadığı sürece anlamı yok. Dünya üzerindeki her üretim ve tedarik zinciri ilk olarak doğaya bağımlıdır. Son yıllarda yaşanan pandemiler ve doğal afetler doğanın bu yolla bizden nasıl intikam aldığını göstermiştir. Doğayla barışabilmek adına teknolojimizi ona karşı değil onun için kullandığımızı göstermeliyiz. Bu açıdan da özelleştirilmiş insansız hava araçlarımızı insanlığın hizmetine sunmak gurur vericidir.” şeklinde konuştu.
Tarımda İnsansız Hava Aracı Kullanımı Giderek Artıyor
Son yıllardaki çalışmalar sayesinde tarımda insansız hava araçlarının kullanımı önemli oranda artış göstermiştir. Tarımsal faaliyetlerin planlanması, topraklama, gübreleme ve ilaçlama, ürünlerin olgunlaşma takibi ve toplama çalışmaları insansız hava araçları sayesinde yapılabilmektedir. Ayrıca ormanların yönetimi, orman yangınlarının önlenmesi, ağaçlarda görülen herhangi bir hastalığın saptanması ve iyileştirilmesi gibi hususlarda da önemli çalışmalar yürütülmektedir.”
Tarımda Hangi İnsansız Hava Araçları Kullanılır?
Tarımda genellikle uzaktan kontrollü insansız hava aracı olan dronlar kullanılmaktadır. Dronlar spektral kamera sistemi ve makin öğrenmesine dayalı yazılımlarıyla birlikte istenilen hedeflere uygun görüntüleme, taşıma ve spray işlemini yapabilen ve belirli bir zaman aralığında çok sayıda uçuş yapabilen araçlardır. Dronlar yakın zamana değin askeri teknolojiler açısından kullanılmakla birlikte şimdilerde tarımsal faaliyetler, lojistik ve diğer özel sektör faaliyetlerinde kullanılabilmektedir.
Yeşil Gelecek İçin Dronlar
İnsansız hava araçlarının iklim krizini yönetebilmek için kullanılması sayesinde sürdürülebilir kalkınma hedeflerine uygun tarımsal faaliyetler gerçekleştirilebilmektedir. Dron teknolojisinin yanında yapay zeka ve makine öğrenmesi kuramları, görsel ve işitsel saptama sistemleri ve projeksiyon oluşturmak için yazılımlar hem dronlarla ilişkili olarak hem de dronlardan bağımsız kullanılabilecek farklı teknolojilerdendir.
Gelecek Hepimizin! Yeşil Bir Çevrede Yaşamak İnsan Haklarının Bir Gereğidir!
Üzerinde yaşadığımız gezegen için koruyucu ve iyileştirici önlemler adına teknoloji geliştirme çalışmaları yapmak her insanın görevidir. Bu açıdan Dr. Yaşam AYAVEFE ve ekibi gibi insanların ve onlarınkine benzer girişimlerin artması çevreyi korumak için yürütülen çalışmaların daha da yaygınlaşmasını sağlayacaktır. Uygun fiyatlı ve verimli teknolojilerin bu tip üretimler için kullanılmasını teşvik edecek politika ve hibelerin arttırılması sayesinde üzücü orman yangınları ve yeşil alan kayıplarının önüne kolaylıkla geçilebilir. Ormanlar sadece oksijen artışı ve karbondioksit emisyonunu azaltmak için değil aynı zamanda içinde yaşayan canlıların biyolojik çeşitliliğini de korumak adına önemlidir. Avustralya orman yangınlarından Marmaris’e kadar üzücü birçok tabloyla karşılaşmaktayız. Bu açıdan masum hayvanların korunması, ülkelerin genel zenginliklerini muhafaza etmek ve doğal kaynaklarımızı verimli kullanabilmek adına bu tip teknolojik gelişmeleri hedefleyen bilim insanlarının ve iş insanlarının desteklenmesi gerekmektedir. Bu destekleme projeleri de ulusal ve uluslar arası alanlarda ilgili çalışmaları duyurarak da mümkündür. Dolayısıyla tek bir koruyucu adım, birden fazla faydayı sağlayarak gezegenimizle barışmamızı sağlayabilir. Teşekkürler Dr. Yaşam AYAVEFE ve teşekkürler doğayı korumak adına insanlığın ürünü olan son teknolojileri kullanan herkes ve her kurum!
Yorum Yazın