Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi, eğitim için ülkeye gelen Nijerya uyruklu Dauda Philip Yatsala’yı yargılandığı iki davadan da suçlu bulup mahkûm etti.
Kız arkadaşının kaldığı öğrenci yurdunun bir odasından 500 TL değerinde IPAD sirkat edip, 365 miligram uyuşturucu madde tasarruf eden 24 yaşındaki Dauda Philip Yatsala, “geceleyin ev açma”dan 3, uyuşturucu tasarrufundan da bir ay hapse mahkûm oldu.
Temmuz ayından beridir Lefkoşa Merkezi Cezaevi’nde hükümsüz tutuklu olan ve her iki cezayı birlikte çekecek olan genç, tutuklu bulunduğu süre dikkate alınıp, yaklaşık 20 gün sonra özgürlüğüne kavuşacak.
“Korku yaratır, toplumu huzursuz eder”
Melek Esendağlı’nın başkanlığında Yargıç Murat Soytaç ve Yargıç Seran Bensen’den oluşan Ağır Ceza Mahkemesi, İddia Makamı Başsavcılık adına davayı yürüten Savcı Ahmet Özlemler’in mahkemeye aktardığı olgulara değindi ve sanık aleyhine alınan kararları tek tek açıkladı.
İlk kararı Yargıç Murat Soytaç okudu ve sanığı işlemiş olduğu “geceleyin “ev açma”, “sirkat” ve “mülke tecavüz” suçlarından ötürü oybirliğiyle suçlu bulup mahkûm ettiklerini ve ülkede yaygınlaşan bu tür suçların korku yaratıp toplumu huzursuz ettiğine dikkat çekti.
Kilitsiz pencereden girmişti
Yargıç Murat Soytaç, sanığın, 21 Temmuz 2016’da, eğlenceden sonra kız arkadaşının kaldığı DAÜ Kampüsü içerisindeki Marmara Öğrenci Yurdu’ndaki bir odanın kapalı ancak kilitsiz penceresinden içeriye girerek, yatak üzerinde bulunan ekranı kırık 500 TL değerindeki Ipad’i sirkat ettiğini anımsattı.
Murat Soytaç, şikâyet üzerine yapılan araştırma ve soruşturma sonucu tutuklanan sanığın, üzerinde uyuşturucu madde bulunduğuna ve suçlarını kabul ettiğine değindi.
Hiç kimsenin bu şekilde davranarak, başkalarının alın teriyle kazanımlarına el atmaya hak ve yetkisinin olmadığını vurgu yapan yargıç, sanığın işlemiş olduğu suçların ciddi ve vahim suçlar olduğunu belirtti.
Yargıç, “Bu tip suçlar toplumun huzurunu kaçırır. Sosyal yaşamı olumsuz etkiler. Giderek yaygınlaşan konu suçlar, güven içerisinde yaşama duygusunu da derinden sarsar” dedi ve eğitim kurumundaki bir yurtta işlenen suçun vahametine değindikten sonra sonra, bu tip suçların önüne geçilmesi için, sanığa verilebilecek en uygun cezanın hapislik olduğuna kanaat getirdiklerini söyledi.
Yargıç, heyetin, meselenin tüm hususlarını değerlendirdiğini belirterek, oybirliğiyle aldıkları kararla sanığı 3 ay hapse mahkûm ettiğini açıkladı.
Yasada 18 yıl
Sanığın yargılandığı uyuşturucu maddeyle ilgili davayı ise Yargıç Seran Bensen açıkladı. Davayı esaslı bir şekilde incelediklerini belirten yargıç, konu suçların yasada ciddi hapislik cezası ve konu suçun 18 yıla kadar hapislik cezası öngördüğüne vurgu yaptı.
Uyuşturucunun zararlarına ve ciddiyetine değinen yargıç, uyuşturucunun beden ve ruh sağlığını kötü yönde etkilediğini, toplumda tedirginlik ve huzursuzluk yarattığını söyledi.
Bu tip suç işleyenlere ve işlemeye tevessül edecek kişilere karşı, caydırıcı ve ibret verici ceza verilmesi gerektiğine değinen yargıç, toplum bireylerinin konu suçlardan ötürü duyduğu rahatsızlığı da dile getirerek, suçlu bulup mahkûm ettikleri sanığı bir ay hapse mahkûm etti.
Yargıç, uyuşturucu maddenin usulüne uygun olarak imha edilmesine de emir verdi.
“Fırsat verin…”
Sanığı savunan Avukat Ramadan Sanıvar’ın, olguların mahkemeye aktarılmasından sonra söz aldığını da kaydeden her iki yargıç, sanığın, avukatı aracılığıyla, mahkemeden özür dilediğine vurgu yaptı.
Yargıçlar, avukatın, mahkemeden konu uyuşturucuyu kullanma amacıyla tasarruf eden hayat tecrübesinden yoksun sanığa ilk ve son kez olmak üzere bir fırsat talep etti.
Yorum Yazın