YENİ YASA İLE YÖDAK ÜYE SAYISI 1 BAŞKAN VE 6 ÜYEYE ÇIKARILMIŞTIR...
Yapılan değişiklikle 1 Başkan ve 4 üyeden oluşan YÖDAK’ın üye sayısının 1 Başkan ve 6 üyeye çıkarıldığını ve söz konusu 6 üyenin tam zamanlı olarak görev yapacağını belirten Berova, üyelerin tüm enerjilerini YÖDAK bünyesi altında harcayacaklarını ve herhangi bir üniversiteyle bağlantıları olmadan daha özerk ve bağımsız bir şekilde görev yapacaklarını vurguladı.
YÖDAK BAŞKANI VE ÜYELERİ CUMHURBAŞKANI TARAFINDAN ATANACAK...
Bakan Berova YÖDAK Başkanı ve üyelerinin yeni tasarıda yine Cumhurbaşkanı tarafından atanacağını ancak görevden alma yetkisinin Yüksek Adliye Kurulunda olacağını kaydetti.
Mevcut yasaya göre YÖDAK üyeleri için partilerin aday gösterebildiğini ancak bu durumun yeni tasarıda kaldırıldığını belirten Berova “YÖDAK’a meclis tarafından atanacak olan üyeler,kendilerinin başvuru yapması sonucu meclis tarafından seçilecekler ve seçildikten sonra da Cumhurbaşkanı tarafından atanacaklar maddesi yasaya eklendi. YÖDAK’ın siyasileştirileceği algısından uzaklaştırılması adına bu önemli bir adımdır” dedi.
İHTİYAÇ FAZLASI BÖLÜMLERDE ÖĞRENCİ KISITLAMASINA GİDİLEBİLİR...
Bakan Berova yeni bir kurul oluşturulacağını ve söz konusu kurulun ülkenin geleceğini planlama adına Üniversitelerin bölümlerinde okuyan KKTC vatandaşı öğrencilerin varlığını gözönünde tutarak yeni bir strateji planlayacağını ve ihtiyaç fazlası bölümlerde öğrenci kısıtlamasına gidilebileceğini söyledi.
Üçüncü ülkelerden gelen öğrencilerle ilgili de yeni yasayla birlikte yeni bir tüzük hazırlanacağını belirten Berova, YÖDAK’la birlikte Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığının tüzük çerçevesinde yeni bir strateji oluşturacağını, üçüncü ülkelerden gelecek öğrencilerin alım koşullarının belirleneceğini kaydetti.
YENİ ÜNİVERSİTE İZNİ CUMHURİYET MECLİSİ’NİN ONAYI İLE VERİLECEK...
Ülkemizde yeni açılacak üniversitelerle ilgili de yeni tasarıda değişikliklerin var olduğunu, buna göre yatırımcılarda yaklaşık on milyon TL’lik bir sermaye aranacağını belirten Özdemir Berova, bununla birlikte yeni üniversite açma başvurularının ön değerlendirme kurulu tarafından değerlendirileceğini, uygun bulunması halinde yapılan başvurunun yeni üniversite iznine dönüşebilmesi için meclis onayına sunulacağını vurguladı.
ÜNİVERSİTELERİN MALİ DENETİMİ YÖDAK’LA GERÇEKLEŞECEK.
Yeni yasa ile birlikte artık üniversitelerin mali denetiminin de yapılabileceğini, buna bağlı olarak devlete karşı yükümlülüklerini yerine getirmeyen kurumlara yeni bölüm ve yeni fakülte açma izinlerinde birtakım kısıtlamalara gidilebileceğine dikkat çeken Özdemir Berova, Gece kulübü ve şans oyunları oynatan yerlerin sahiplerine üniversite açma izni verilmeyeceğinin altını çizdi.
“Yükseköğretim politikalarının Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından oluşturulacağını, ancak denetlenmesi, akademik yeterlilikleri ve gelişimine yönelik unsurların YÖDAK’ta olacağını belirten Özdemir Berova “ Yeni tasarımızla, bu unsurlar üzerinde bir çatı kurulmuştur” dedi .
Bakan Berova, YÖDAK’a kendi bütçesini kullanabilme olanağı sağlayabilmek adına YÖDAK Bütçe Yasa Tasarısı üzerinde çalışıldığını,yeni bütçe döneminde tasarıyı meclise sunacaklarını ve kurumun kendi bütçesini kullanabilmesinin önünü açacaklarını söyledi.
Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Basın Bürosu
Yorum Yazın