MENU
  • TEKNOLOJİ
  • CANLI TV
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • ETKİNLİK TAKVİMİ
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Kıbrıs Haber Sitesi
DOLAR40.5555
EURO47.7387
GR ALTIN4380.4
ÇEYREK3993.2
Ankara
Kıbrıs Haber Sitesi
Kıbrıs Haber Sitesi
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • TÜRKİYE
  • MAGAZİN
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • SİYASET
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR SANAT
  • YAŞAM
Kapat

Yoğunlaştırılmış görüşmeler o kadar da iyi gitmedi

Ana SayfaGündemYoğunlaştırılmış görüşmeler o kadar da iyi gitmedi
Yoğunlaştırılmış görüşmeler o kadar da iyi gitmedi

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, 25 Eylül Pazar günü BM merkezinde gerçekleşen üçlü görüşme öncesinde Brüksel’de yaptığı kulis faaliyetlerinde yanlış bilgi verdiği öne sürüldü. Kıbrıs Rum siyasi partilerinin de Eide’yi “persona non grata” (istenmeyen kişi) gördükleri haber verildi.

28 Eylül, 2016, Çarşamba 14:01
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

Simerini haberi “Eide’den Çözüm Baskısıyla Yanlış Bilgilendirme… AB’de, Beşli Konferansla İlgili Gerçek Olmayan Bilgilendirmeyle Perde Gerisi Faaliyetleri… Komisyon’a Müzakerecilerin ‘İçerde Başka Dışarıda Başka Konuştuğunu’ Söyledi” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, “Eide’nin kendisini kandırmakla suçlayarak üçlü görüşmeden sinirli bir şekilde ayrıldığı” iddiasını yineleyen gazete “Akıncı’nın, Eide tarafından kandırıldığı sözleri hiç de tesadüf değildi. Üçlü görüşme öncesinde perde gerisinde Eide’nin, Brüksel’e ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in çalışma arkadaşlarına, New York’ta beşli konferans toplanmasına karar verileceği bilgisi verdiği yolunda bilgiler var” ifadesini kullandı.

“Yoğunlaştırılmış görüşmeler o kadar da iyi gitmedi”

Gazete, Eide’nin “yanlış bilgilendirme yaptığı ve 3’lü görüşmeden beşli konferans kararı çıkacağından Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı Nikos Anastasiadis’in de haberdar olduğunu söylediği bilgisinin, yoğunlaştırılmış görüşmelerin ardından Kıbrıs sorunuyla meşgul olan teknokrat heyetinde büyük kaygı yarattığını ve “yoğunlaştırılmış Eylül görüşmeleri o kadar da iyi gitmedi, iki taraf çözüm yörüngesine girmedi” dediklerini yazdı.

Habere göre, yukarıdaki gelişme üzerine teknokratlara “BM Genel Sekreteri huzurunda gerçekleştirilecek bir beşli konferansta havada kalan konular görüşülecekti. Bütün prosedürün aralıkta sonlanması gerekiyordu ve bu maksatla Avrupa Komisyonu, mümkünse, çemberi bile kare yapmalıydı” denildi.

“ ‘Kendi aralarında başka, salon dışında başka konuşuyorlar’ dedi”

Gazeteye göre, Kıbrıs sorununa müdahil teknokratlar “ekonomiden güvenlik konularına, çözümün maliyetinden, bunların karşılanması için kaynak bulunmasına kadar; beşli konferans düzenlenmesini haklı göstermeyecek pratik sorunlar vardı” demeleri üzerine “(Eide tarafından)Yapılan bilgilendirmede bize, ‘liderler kendi aralarında başka, salon dışında başka konuşuyor’ denildi” cevabını aldılar.

Gazete yukarıda aktarılanları öğrenen Rum yönetiminin, “bunlardan haberdar olmadığını, Anastasiadis’in 3’lü görüşmeden sonra uluslararası veya beşli konferans düzenlenmesi yönünde hiçbir taahhüt vermediğini söylediğini” yazdı, özetle şunları aktardı:

“Bu Eide’nin aşırı olumlu hava yaratma ve ortada bırakarak Başkan’a baskı yapılması maksatlı ilk çabası değil. Yaklaşık bir yıl önce de, Brüksel’i bilgilendirirken Aralık 2015’e kadar çözüm olacağını söylemiş ve referandumlar için 26 Mart’ı tarih göstermişti.

Davos’tan önce, Anastasiadis Brüksel’de olup bitenleri fark ettiğinde, denklerine, Kıbrıs sorununun gidişatı ve 2016 baharına kadar çözüm bulunmasının mümkün olmama nedenlerini şahsen anlatmıştı. Eide’nin, Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi huzuruna çıkmaması için de müdahale etmek zorunda kalmıştı.”

Siyasi partiler Anastasiadis’ten Eide’nin değiştirilmesini talep etmesini istiyor

Gazete “Persona Non Grata… Eide’nin İstifası ve Değiştirilmesi Konusu Anastasiadis’in Önüne Konuluyor” başlıklı haberinde ise, Rum siyasi partilerinin Eide’ye tepkilerinin dün şiddetlenerek devam ettiğine dikkat çekti.

Eide’nin New York’ta perde gerisinde yaptıkları ve yeni bir üçlü görüşme için inisiyatif almasının Rum siyasi partileri için “bardağı taşıran son damla olduğunu” kaydeden gazete, siyasi partilerin artık Anastasiadis’ten, Eide’nin istifası ve yerine başka birinin atanmasını gündeme getirmesini istediklerini yazdı.

Habere göre, DİKO tarafından dün yayımlanan bildiride, özetle şunlar kaydedildi:
“Eide soğukkanlılığını ve beraberinde BM yetkilisi olarak güvenilirliğini de kaybetti.

Eide, Alvaro De Soto’nun izinden gidiyor görünüyor. Genel Sekreter’in iyi niyet misyonundan kaynaklanan yetki sınırlarını çok aştı. Başkan Anastasiadis’i, önümüzdeki sözde fırsatı değerlendirmezse hesap vermekle tehdit etti. Türk tarafının istediği gibi takvim dayatmaya çalıştı ve birkaç hafta içerisinde yeni üçlü görüşme ve beşli konferans düzenlenmesi için de usul değişikliği için inisiyatif aldı. Başkan Anastasiadis’i, Eide’nin kabul edilmez davranışını göğüslemeye ve Kıbrıslı Rumların çıkarlarını savunmaya çağırıyoruz.”

EDEK “Eide, askerlerin ve garantilerin kalmasına dair Türk tezlerine müsamaha gösteriyor. Bu nedenle Genel Sekreter’in Özel Danışmanı’nı, temsil ettiği örgütün kararlarına mutlak saygıya davet ediyoruz” dedi.

Dayanışma Hareketi, Eide’nin, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın gerek katı takvimler gerek beşli konferans talebinde kendisiyle hemfikir olduğunu savunarak özetle şu görüşlere yer verdi:

“Akıncı beşli konferansta ısrar ederken Eide yakında New York’ta yeni bir üçlü görüşme ilan ediyor ve Anastasiadis’in somut bir tarihi kabul ettiğini ancak açıklamaya korktuğunu ima ediyor. Olası çöküşü hesap vermenin izleyeceği ve çözüm için fırsat penceresinin uzun süre açık kalmayacağını söyleyerek şantaj yapıyor. Eide’nin geri çağrılmasını talep ettik. Bugün yeniden tekrarlıyoruz. 

Gerek rolünü gerek BM’nin kendisine verdiği yetkiyi aşmıştır.”

Eide’yi “tarif edilemez” diye niteleyerek “en kısa zamanda değiştirilmesini” talep eden Ekologlar Başkanı Yorgos Perdikis “Birileri artık Eide’yi de toplamalı. Ban Ki Moon’un görev süresinin hitamıyla birlikte Eide de başka biriyle değiştirilmeli. Başkan Anastasiadis’in arkasından Akıncı ile anlaşmalar yapıyor. Güvenlik Konseyi üyelerine de şikayet edilsin” dedi.

ELAM da Ekologlar’la aynı frekanstaki açıklamasında “Eide’nin davranışları herkesi, öncelikle de hükümeti kaygılandırmalı, hükümet derhal değiştirilmesini talep etmeli” vurgusunu yaptı.

Fileleftheros haberi “Yetki Sınırları Dışında Hareket Ettiği İçin Eide’ye Yaylım Ateş... New York’ta Uzlaşılmadan Yeni Üçlü Görüşmeden Söz Ediyor” başlığıyla aktardı.

Gazete, başka bir haberinde, sözde “Özgür Girne” örgütünün, “iki kesimlilik karşıtı” diye nitelediği partileri, yerel seçimlerden başlayarak işbirliği yapmaya çağırdığını yazdı.

AnastasiadisAkıncıKıbrıs CumhuriyetiBM Genel SekreteriGörüşmelerMüzakereÇözüm
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Admin

Admin

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Dr. Şerif Yeşil: “Ağız Kokusu Basit Bir Sorun Gibi Görülmemeli”
Dr. Şerif Yeşil: “Ağız Kokusu Basit Bir Sorun Gibi Görülmemeli”
Dr. Şerif Yeşil: “Sağlıklı Beslenme Diş Sağlığını Doğrudan Etkiler”
Dr. Şerif Yeşil: “Sağlıklı Beslenme Diş Sağlığını Doğrudan Etkiler”
Dr. Şerif Yeşil: “Düzenli Diş Kontrolü Büyük Sorunların Önüne Geçer”
Dr. Şerif Yeşil: “Düzenli Diş Kontrolü Büyük Sorunların Önüne Geçer”
Gazimağusa’da İstanbul Outlet Şubesi Görkemli Bir Törenle Açıldı
Gazimağusa’da İstanbul Outlet Şubesi Görkemli Bir Törenle Açıldı
KKTC’de Üniversiteler İçin Teknoloji ve Girişimcilik Odaklı Dönüşüm
KKTC’de Üniversiteler İçin Teknoloji ve Girişimcilik Odaklı Dönüşüm
AB Uçuş Emniyeti Kurumu EASA’dan Orta Doğu ve Basra Körfezi Hava Sahası Uyarısı
AB Uçuş Emniyeti Kurumu EASA’dan Orta Doğu ve Basra Körfezi Hava Sahası Uyarısı
Arap Ülkelerindeki Türk Büyükelçiliklerinden Vatandaşlara Güvenlik ve Teyakkuz Uyarısı
Arap Ülkelerindeki Türk Büyükelçiliklerinden Vatandaşlara Güvenlik ve Teyakkuz Uyarısı
Ünal Üstel ve Hakan Dinçyürek Pamuklu Devlet Hastanesi’nde İnceleme Yaptı: Hastane Yıl Sonundan Önce Hizmete Girecek
Ünal Üstel ve Hakan Dinçyürek Pamuklu Devlet Hastanesi’nde İnceleme Yaptı: Hastane Yıl Sonundan Önce Hizmete Girecek
Ünal Üstel ve Erhan Arıklı İskele–Boğaz Yolu’nu İnceledi: Çalışmalar Bayram Sonrası Başlıyor
Ünal Üstel ve Erhan Arıklı İskele–Boğaz Yolu’nu İnceledi: Çalışmalar Bayram Sonrası Başlıyor
Trafik Denetimlerinde 303 Sürücüye İşlem: 9 Alkollü Sürücü, 28 Araç Trafikten Men
Trafik Denetimlerinde 303 Sürücüye İşlem: 9 Alkollü Sürücü, 28 Araç Trafikten Men
Tıp-İş’ten Robotik Cerrahi Tepkisi: “Kamu Kaynağı Kullanıldıysa Şeffaflık Şart”
Tıp-İş’ten Robotik Cerrahi Tepkisi: “Kamu Kaynağı Kullanıldıysa Şeffaflık Şart”
Lefkoşa’da İnşaat Alanında 35 Yaşındaki Erkek Ölü Bulundu
Lefkoşa’da İnşaat Alanında 35 Yaşındaki Erkek Ölü Bulundu
Erhürman’dan ABD ve İsrail’in İran Operasyonlarına Tepki: “Çözüm Diplomasi ve Hukuk Zemininde Olmalı”
Erhürman’dan ABD ve İsrail’in İran Operasyonlarına Tepki: “Çözüm Diplomasi ve Hukuk Zemininde Olmalı”
Erhürman’dan EKTAM Grevi Açıklaması: “Sendikalı İşçi Çalıştırmamak Anayasa’ya Aykırı”
Erhürman’dan EKTAM Grevi Açıklaması: “Sendikalı İşçi Çalıştırmamak Anayasa’ya Aykırı”
Lefkoşa Surlariçi’nde Asfalt Mesaisi: Üç Sokak Geçici Olarak Trafiğe Kapatıldı
Lefkoşa Surlariçi’nde Asfalt Mesaisi: Üç Sokak Geçici Olarak Trafiğe Kapatıldı
Meteoroloji’den Üç Günlük Don Uyarısı: Sıcaklıklar Hafta Ortasında 20 Dereceye Yükselecek
Meteoroloji’den Üç Günlük Don Uyarısı: Sıcaklıklar Hafta Ortasında 20 Dereceye Yükselecek
Galatasaray, Juventus’u Elerse Kasasına 11 Milyon Euro Girecek
Galatasaray, Juventus’u Elerse Kasasına 11 Milyon Euro Girecek
Fenerbahçe’de Nottingham Forest Maçı Öncesi Büyük Eksik Listesi: Kadroda 7 Yıldız Yok
Fenerbahçe’de Nottingham Forest Maçı Öncesi Büyük Eksik Listesi: Kadroda 7 Yıldız Yok
Galatasaray’ın Yıldızlarına Avrupa Devlerinden Scout Çıkarması: Juventus Maçında İzlenecekler
Galatasaray’ın Yıldızlarına Avrupa Devlerinden Scout Çıkarması: Juventus Maçında İzlenecekler
Galatasaray, Juventus Maçı Öncesi Sarı Kart Tehlikesi Yaşıyor
Galatasaray, Juventus Maçı Öncesi Sarı Kart Tehlikesi Yaşıyor

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
GÜNDEM

Gazimağusa’da İstanbul Outlet Şubesi Görkemli Bir Törenle Açıldı

KKTC’de Üniversiteler İçin Teknoloji ve Girişimcilik Odaklı Dönüşüm

Ünal Üstel ve Hakan Dinçyürek Pamuklu Devlet Hastanesi’nde İnceleme Yaptı: Hastane Yıl Sonundan Önce Hizmete Girecek

Ünal Üstel ve Erhan Arıklı İskele–Boğaz Yolu’nu İnceledi: Çalışmalar Bayram Sonrası Başlıyor

Kıbrıs Haber Sitesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Kıbrıs Haber Sitesi 2023 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle