Yunanistan ile Makedonya arasında yıllardır devam eden ve aşılması için yoğun bir diplomasi trafiği yürütülen isim sorununda uzlaşmaya varıldı. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Makedonya hükümeti ile yapılan müzakereler sonucu bu ülkenin isminin, "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" olarak değiştirileceğini açıkladı.
Çipras, Yunanistan devlet televizyonu ERT'den halka seslenerek, son iki günde Makedon mevkidaşı Zoran Zaev ile yürüttüğü telefon görüşmelerinin ardından varılan anlaÅŸmaya iliÅŸkin detayları paylaÅŸtı.Â
Aylar süren zorlu müzakerelerden sonra iki ülke arasında bir anlaÅŸma saÄŸlandığını anlatan Çipras, "Ãœlkelerinin ismini 'Republika Severna Makedonija' yani 'Kuzey Makedonya Cumhuriyeti' olarak deÄŸiÅŸtirmeyi kabul ettiler." dedi.Â
Çipras, yeni ismin tüm alanlarda kullanılacağına işaret ederek, bu ülkeyi daha önce ‘Makedonya Cumhuriyeti’ olarak tanıyan 140 ülke bundan sonra ‘Kuzey Makedonya’ olarak tanıyacak." değerlendirmesinde bulundu.
Yunanistan ile Makedonya arasındaki sorunu çözerek büyük bir dostluk kurduklarını söyleyen Makedonya Başbakanı Zoran Zaev ise, "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" ismi üzerine anlaşmaya varıldığını, bunun tarihi ve asırlık bir çözüm olduğunu vurguladı.
MAKEDONYA’NIN NATO VE AB SÜRECİNİN ÖNÜ AÇILIYOR
Çipras, ikili anlaşmanın Makedonya Meclisinde onaylanmasından sonra ülkesinin, Avrupa Konseyi zirvesinde Makedonya'nın AB üyelik müzakerelerinin başlamasına ve temmuz ayındaki NATO zirvesinde üyelik davetiyesine destek vereceğini söyledi.
Yunanistan'ın onayının Makedonya'nın anayasal deÄŸiÅŸiklikleri gerçekleÅŸtirmesine baÄŸlı olacağını vurgulayan Çipras, bu deÄŸiÅŸikliklerin gerçekleÅŸmemesi halinde otomatik olarak onaylarının çekileceÄŸini ifade etti.Â
YUNAN MUHALEFETÄ° VE SAVUNMA BAKANI KARÅžI
Yunanistan ve Makedonya hükümetleri arasında "isim sorununu" çözmek için varılan anlaÅŸma, Yunan siyasetinde tartışmalara yol açtı.Â
Yunanistan'ın ana muhalefet Yeni Demokrasi (ND) Partisi BaÅŸkanı Kiriakos Miçotakis, Yunanistan BaÅŸbakanı Aleksis Çipras'a anlaÅŸmayı imzalamaması çaÄŸrısında bulundu. AnlaÅŸmanın ülkede milliyetçiliÄŸi körükleyeceÄŸini savunan Miçotakis, "Ãœzerine varılan anlaÅŸma kötü bir mutabakat. Yunanların çoÄŸunluÄŸuyla çeliÅŸiyor." dedi.Â
Hükümet ortağı Bağımsız Yunanlar (ANEL) partisi Başkanı ve Savunma Bakanı Panos Kammenos, içinde "Makedonya" ibaresi geçecek hiçbir anlaşmayı desteklemeyeceklerini ifade etti.
ABD ve AB ise varılan anlaÅŸmadan memnuniyet duyduklarını bildirdi.Â
27 YILDIR SÃœREN Ä°SÄ°M SORUNU
Başta Türkiye olmak üzere birçok ülke, Makedonya'yı anayasal adı olan "Makedonya Cumhuriyeti" ismiyle tanırken Yunanistan, kendi sınırları içinde "Makedonya" isimli bir bölge bulunduğu gerekçesiyle bu ülkenin isminin değiştirilmesini talep ediyordu.
Makedonya, bağımsızlığını ilan ettiği 1991'den beri güney komşusu Yunanistan ile devam eden isim sorunu nedeniyle Avrupa Birliği (AB) ve NATO'ya üye olamıyordu.
Makedonya'nın uluslararası tanınırlığı, ülkenin BM Genel Kurulunda oy birliğiyle BM üyeliğine kabul edildiği 1993 yılının nisan ayında kesinlik kazanmış ancak güney komşusu Yunanistan'ın itirazıyla geçici referans olarak "Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya" (FYROM) adıyla üyeliğe kabul edilmişti.
YUNANÄ°STAN VE MAKEDONYA ARASINDA 'Ä°SÄ°M' SORUNU AÅžILDI
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın