Amcaoğlu, öğretmen, idari personel, akademisyen ve diğer çalışanlara yeni tip koronavirüs aşılarının yapılmasının ardından, nisanda yüz yüze eğitime başlamayı planladıklarını söyledi.
Â
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu, öğretmen, idari personel, akademisyen ve diğer çalışanlara yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarının yapılmasının ardından, nisanda yüz yüze eğitime başlamayı planladıklarını söyledi.
Bakan Amcaoğlu, eğitimciler ve bu alanda çalışanların aşılanmasıyla yüz yüze eğitime başlamaya yönelik planlamalarına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Salgın nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi, KKTC'de de uzaktan eğitime geçildiğini belirten Amcaoğlu, bununla ilgili çeşitli sıkıntıların yaşandığını ifade etti.
Amcaoğlu, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile istişareler sonucunda, KKTC'deki üniversitelere kayıtlı ve çevrim içi eğitim alan Türkiye'den 30 bine yakın öğrenci ile diğer ülkelerden uygulamalı eğitim sonucunda mezun olma durumu olan 10 bine yakın öğrencinin ülkeye getirilmesi için çalışmaların uzun süredir tartışıldığını kaydetti.
Bakanlar Kurulundan 13 Şubat'ta geçen önergeyle uygulamalı fakültelerden mezun olabilecek üniversite öğrencilerinin Ada'ya getiriliş şartlarının belirlendiğini söyleyen Amcaoğlu, öğrencilerin son 72 saatte yapılmış PCR testiyle uçağa binebileceğini ve geldikleri ülkeye göre 10 ila 14 arasında karantinada kalacaklarını anlattı.
Amcaoğlu, 20 yılı aşkın süredir emek sarf edilen, teşvikler verilen ve en önemli hizmet sektörlerinin başında gelen yükseköğretim sektörünü tekrar ayağa kaldırmak istediklerinin altını çizdi.
Bakan Amcaoğlu, "Nisanda yüz yüze eğitime başlamayı planlıyoruz. Martta Ada'ya gelen öğrenciler, özellikle son sınıftaki öğrenciler, teorik derslerini yüz yüze eğitime geçinceye kadar online olarak almaya devam edecekler. Nisan ayının ilk haftasından başlamak kaydıyla fakültelerindeki uygulamalı eğitimlerine seyrekleştirilmiş olarak devam edecekler." dedi.
Yükseköğretimin KKTC'nin geleceği için çok önemli olduğunu vurgulayan Amcaoğlu, tüm sektörlerin de yükseköğretimle bağlantılı olduğuna dikkati çekti.
Amcaoğlu, mart ayında 17 bin 550 öğrencinin getirilmesinin öngörüldüğünü, şu ana kadar 4 bin öğrencinin Ada'ya getirildiğini ve minimum 10 bin öğrencinin KKTC'ye gelmesi için planlanma yapıldığını dile getirdi.
Öğrencilerin getirilmesi konusunda Maliye Bakanlığı ve SaÄŸlık Bakanlığı ile koordinasyonun yapıldığını, kimsenin hata yapma ÅŸansının olmadığını, bir hatanın hem eÄŸitim hem de ülkenin geleceÄŸi açısından büyük önem arz ettiÄŸini söyleyen AmcaoÄŸlu, Bakanlık olarak ilköğretim, ortaokul ve liselerdeki 53 bin öğrenciye yeniden eÄŸitim vermek için çalıştıklarını, bu konuda Kovid-19 aşılamalarının önemli olduÄŸunu vurguladı.Â
KKTC'de aşılamanın başlamasının hemen ardından Bakanlık olarak ilçeler bazında yaptıkları aşı planını Sağlık Bakanlığına ulaştırdıklarını söyleyen Amcaoğlu, eğitimin devamı için okullardaki öğretmen, idari personel, akademisyen ve çalışanların tamamının aşılanması gerektiğine işaret etti.
"155 bin 500 kişiyi, sokağa eğitim için indirebileceğiz"
AmcaoÄŸlu, "Öğretmen, idari personel, akademisyen ve diÄŸer çalışanlardan oluÅŸan yaklaşık 20 bin 500 kiÅŸi aşılanırsa 53 bine yakın ilköğretim, ortaöğretim ve lise öğrencisi ile 82 bin yükseköğretim öğrencisini, toplamda 155 bin 500 kiÅŸiyi, sokaÄŸa eÄŸitim için indirebileceÄŸiz. Riskleri en aÅŸağıya çekerek eÄŸitimin tekrardan sekteye uÄŸramaması için yapılması gerekenleri talep ediyoruz." diye konuÅŸtu.Â
KKTC Başbakanı Ersan Saner'in Türkiye ziyaretinin ardından aşı tedariki ve aşılama planıyla ilgili bir yol haritasının ortaya çıkacağını belirten Amcaoğlu, nisan ayının ilk haftalarına kadar eğitim sektöründeki kişileri aşılamayı planladıklarını söyledi.
Bakan AmcaoÄŸlu, öğretmenler, akademisyenler ve diÄŸer çalışanların aşılanmasıyla okulların kapılarını açmak istediklerini, daha sonra aşı tedarikiyle tüm öğrencileri aşılamayı hedeflediklerini ve uzmanların da kendilerini bu ÅŸekilde bilgilendirdiÄŸini anlattı. Â
"Atacağımız her adımı Türkiye Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile istişare ediyoruz"
Amcaoğlu, "Atacağımız her adımı Türkiye Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile istişare ediyoruz. Onların da bilgi ve deneyimlerine başvuruyoruz. KKTC her alanda Türkiye Cumhuriyeti yetkilileriyle iş birliği yapan bir devlettir. Özellikle eğitim alanında atılacak her adımı başta Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK yetkilileriyle masaya yatırıyoruz." şeklinde konuştu.
KKTC'deki çevrim içi eÄŸitimle ilgili çalışmaları sürdürdüklerini dile getiren AmcaoÄŸlu, bu konuda bir çocuÄŸun dahi eriÅŸim noktasında sıkıntı yaÅŸamaması için çalışmalar yaptıklarını belirtti.Â
 "Öğrencilerin bu saatten sonra yaşayacakları sıkıntılar bizim sıkıntımızdır"
Yurt dışından gelecek öğrencilerin ailelerine de seslenen Amcaoğlu, şunları kaydetti:
"Buraya eğitim için gelecek olan her çocuk, bizim çocuğumuzdur. Öncesinde annesi ve babasının canı ve cananadır, sonrasında KKTC'nin evladıdır. Aileler bundan kesinlikle herhangi bir endişe duymasın. Eğitim için KKTC'ye gelen öğrencilerin bu saatten sonra yaşayacakları sıkıntılar bizim sıkıntımızdır, tarafımızdan takip edilecektir. Öğrencilerin sağlıklı ve güvenli bir şekilde eğitimini alabilmeleri için, harfiyen yapılması gerekenler yerine getirilecektir."
AmcaoÄŸlu, bu yıl eÄŸitimini tamamlayanlara saÄŸlıklı bir mezuniyet, eÄŸitimine devam edecek öğrencilere de baÅŸarılar diledi.Â
Yorum Yazın