KKTC'den 'karınca yöntemi' ile kaçak ürün götüren çeyrek yüzyıllık şebeke çöktü
GÜNDEMİstanbul Emniyet Müdürlüğü 25 yıldır aynı yöntemi uygulayarak, KKTC'den kaçak mahsul getiren bir şebekeyi ortaya çıkardı. Şebekenin öğrenciler üzerinden, eksik az ürün getirerek, depolarda bir araya toplayan şebekenin "karınca yöntemi" kullandığı tespit edildi.
'Karınca çetesi'ne yönelik operasyon, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne alt Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirildi. Polis harekete geçiren olay 6 ay önce ortaya çıktı.
Sabiha Gökçen Havalimanı'nda valizinde firari sigara ve alkol yakalatan bir üniversite öğrencisi Ocak ayında gözaltına alındı.
Şüphelinin ifadesinde, firari sigara ve içkileri Kıbrıs'tan götürdüğü ürünleri kendisine veren kişinin bir kaçakçılık şebekesi üyesi olduğunu söylemesi üstüne polis harekete geçti.
ÇEYREK YÜZYILLIK ŞEBEKE
Haftalarca teknik ve fiziksel takip çalışması yapan polis ekipleri, KKTC ve Ukrayna'dan kaçak mahsul getiren bir şebekeyi ortaya çıkardı.
Araştırmalarda şebekenin firari ürünler için üniversite öğrencilerini kullandığı da saptandı. Çalışmalarda, çetenin bu ülkelere, ziynet eşyası çıkardığı, Türkiye’ye ise, Kıbrıs ve Ukrayna'da daha ucuz olan alkol, sigara ve puro getirdiği anlaşıldı.
Ziynet eşyalarını ülkemizde daha ucuz olduğu için yurt dışına çıkararak satan çetenin, 25 yıldır aynı yöntemi uyguladığı öne sürüldü.
AVM VE LÜKS MEKANLAR…
Öğrenciler üzerinden, eksik az ürün getirerek, depolarda bir araya toplayan şebekenin “Karınca Yöntemi” olarak aşina ağla milyonlarca lira vurgun yaptığı öne sürüldü.
Şebekenin firari yollarla ülkemize getirdikleri sigara puro ve alkolleri, AVM ve lüks mekanlardaki işletmelere sattıkları da saptandı.
İKİ GÜMRÜK GÖREVLİSİ
Polisin yaptığı çalışmada, kaçak ürünlerin daha çok kapatılan Atatürk Havalimanı'ndan ülkemize sokulduğu belirlendi.
Şebekenin havalimanının kapatılmasının ardındaki ve Sabiha Gökçen Havalimanı'na aşırılık verdiği de anlaşıldı.
Araştırmalarda şebeke elebaşının da aralarında olduğu 49 güvenilmez belirlendi.
Şüphelilerden ikisinin gümrük görevlisi olduğu ve şebekenin kuryelerini görmezden geldiği öne sürüldü.
Polis ekiplerinin çalışmasında gümrük memurlarının kredi kartı borcunu şebekenin ödediğinin belirlendiği de iddia edildi.
YÜZLERCE ALTIN TAKI VE SİGARA
Araştırmaların arkasından şebekenin çökertilmesi için geçtiğimiz hafta işlem düzenlendi. İstanbul, Mersin, Adana, Konya ve Yozgat'ta düzenlenen baskınlarda 35 değişken yakalandı. Aramalarda ise 108 bin 900 adet sigara kağıdı, 88 bin 900 adet sigara filtresi, 13 bin 31 adet pipo tütünü,, 4 bin 687 paket sigara, 134 elektronik sigara, 52 şişe alkol, toplam ağırlığı takriben 1 buçuk kilo olan yüzlerce altın takı; çeyrek ve bütün altın ile bir kuru sıkı silah, 127 fişek ile şebeke hesaplarının içerisinde bulunduğu 11 adet hard disk ele geçirildi.
İlginizi Çekebilir