Maraş kökenli Kıbrıslı Rumlar’dan öneri
GÜNDEMMaraş kökenli kişilerden oluşan bir grup vatandaşın, Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis ile “Maraş Belediye Başkanı” Simos Yoannu’ya Maraş ile ilgili öneride bulunduğu bildirildi.
Politis gazetesi; “Maraşlıların Ne Yapması Gerekir” başlıklı yorumsal haberinde, Maraş kökenli kişilerden oluşan bir grup vatandaşın, Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis ile sözde “Maraş Belediye Başkanı” Simos Yoannu’ya, tüm Maraş şehrinin sahiplerinin (hak sahiplerinin) tescil edilmesiyle ilgili bir öneride bulunduğunu yazdı.
Maraş kökenli Kıbrıslı Rumların endişe duyduklarını yazan gazete, “Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin ümit olmamasının, Maraş’ın açılması ve kolonize edilmesine ilişkin Ankara, Evkaf ve Kıbrıs Türk siyasetçilerin hamlelerinin, Maraş kökenli Kıbrıslı Rumları endişeye sevk ettiğini” kaydetti. Gazete ilgili haberinde, Başbakan Ersin Tatar’ın geçtiğimiz Cuma günü yaptığı Maraş’ın aşamalı olarak açılacağına ilişkin açıklamasına da yer verdi.
Maraş kökenli Kıbrıslı Rumlar için; “Kıbrıs sorununda çözüm perspektifi yoksa her bir Maraşlı, Kuzey’deki Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurmak için AİHM karaları temelinde, kendi başına mı hareket etmeli?” sorusunun gündeme geldiğini belirten gazete, birçok Maraş kökenli Kıbrıslı Rum’un hukuki görüş alarak zaten ilerlediğini yazdı.
Gazete, birçoğunun ise, bu sürece ya dudak büktüğünü ya da ekonomik olanaklara sahip olmaması nedeniyle avukat tutamadığını, bu nedenlerden dolayı da Maraş kökenli Kıbrıslı Rumların devlete yönelerek hukuki ve maddi yardım talebinde bulunduğunu belirtti.
Kıbrıs’ın güneyi için pandemi nedeniyle ekonomik anlamda zor bir durumun söz konusu olduğunu belirten gazete, bununla birlikte Kıbrıs Rum hükümetinin ve Hukuk Dairesi’nin toplu kişisel başvuruların tehlikeli ve Kıbrıs sorununda olumsuz etkilere sahip olabileceği şeklindeki görüşü dile getirdiğini anımsattı.
Habere göre, Maraş kökenli Kıbrıslı Rumlar, önerileri içerisinde Maraş ile ilgili kurulacak çalışma grubunun nasıl olması gerektiğine ilişkin görüşlerini de aktardılar.
Önerileri arasında, Çalışma Grubu’nda 4 veya daha fazla tecrübeli hukukçunun bulunmasını; hak sahiplerinin listesinin belirlenmesi için “Mağusa bölgesinden” 2 tapu memurunun yer almasını; tüm şehirlerde faaliyet göstermesi; personel takviyesi gibi öneriler bulunuyor.
Kıbrıslı Rum avukat Ahilleas Dimitriadis’in de açıklamalarının derlendiği haberde, Dimitriadis, bir Kıbrıslı Türk kurumunun, Kıbrıs’ın güneyindeki taşınmaz mal için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuru yapmasını, “madalyonun başka bir yüzü” olarak nitelendirdi.
Kıbrıs Rum hükümetinin, Maraş kökenli sakinler konusuna ilişkin hamlelerini “talihsizlik” olarak nitelendiren Dimitriadis, hükümetin AİHM’deki etkisizliğinin Maraş’ı Evkaf’a bırakmakta olduğunu söyledi.
Kıbrıs Türk mallarının idaresine ilişkin olarak Dimitriadis, “kötü yönetim anıtından” söz etti ve Kıbrıs’ın güneyine tazminat ödemek zorunda kalması durumunda muhtemelen Kıbrıslı Rum vergi mükelleflerine daha büyük bir yükün bineceğini belirtti.
Dimitriadis, güneyde de, Kuzey’de kurulana benzer bir taşınmaz mal komisyonun kurulmasının ise, Kıbrıs sorununun çözüme varmaması durumunda geniş zamanda olası olduğunu da söyledi.
İlginizi Çekebilir