Vampir cihazlar, elektrik faturanızı yükseltiyor
GÜNDEMEvlerdeki elektrik kullanımının 4'te 1'i prize takılı cihazlardan
Evlerdeki elektrik kullanımının 4'te 1'i prize takılı cihazlardan
Avrupa'da ve dünyada enerji fiyatlarının arttığı şu günlerde birçok kişi önümüzdeki kış mevsiminde faturaların kabarık gelip gelmeyeceği konusunda endişeli.
Doğal gaz ve su faturaları kullanıldığı kadar artış gösterir. Ancak evinizdeki bazı elektronik "vampir cihazlar" var ki siz kullanmasanız dahi evinizin elektrik faturasını artırıyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yapılan bir araştırmaya göre, evlerimizde uyku modunda fişe takılı olan birçok elektronik cihaz elektrik faturalarının 4'te 1'ine sebebiyet veriyor. İngiltere merkezli yenilenebilir enerji şirketi Bulb verilerine göre, şehirlerdeki her evin tükettiği elektrik yılda ortalama 60 kilogram karbondioksit gazı (CO2) salınımına sebebiyet veriyor. Bu karbon miktarını atmosferden temizlemek için en az büyümüş 3 ağaç gerekiyor. Güneş, rüzgar ya da hidroelektrik enerjisi uzmanları, yüzde 100 oranda yenilenebilir şekilde üretilmedikçe elektrik kullanan herkesin doğaya karbon izi bıraktığını ifade ediyor.
Küresel ısınmanın etkilerinin giderek arttığı şu günlerde, insanlar fosil yakıtları bırakarak yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneliyor. Bu geçişe evlerimizde alacağımız basit tedbirlerden başlayabiliriz. Elektronik eşyaları prizden çekmek çok basitmiş gibi gözükse de, etkisi oldukça büyük. "Vampir cihazlar" olarak adlandırılan elektronik aygıtlar fişe takılı ya da bekleme modunda (stadby mode) sandığınızdan çok daha fazla elektrik tüketiyor.
Sadece kullanıldığında fişe takılmalı Evlerimizde 24 saat boyunca çalışan tek bir cihaz var; o da buzdolabı. Ancak fişe takılı televizyon, müzik seti, adaptörlü bilgisayarlar, cep telefonu, yazıcı ve benzeri aletleri sadece belirli aralıklarla kullanıyoruz.
Bu cihazları kullanmadığımız zaman fişlerini prizden çıkarmamız gerekiyor. Zira bu aletler en küçüğünden büyüğüne elektrik yakmaya devam ediyor. Türkiye'de de sıklıkla kullanılan üçlü priz tarzı aygıtlar takılı kaldıkları takdirde enerji kullanmazlar, dolayısıyla boş prizler elektrik harcamaz. Ancak prize takılı olarak bırakılan bir şarj cihazı dahi kendine bağlı bir telefon olsun ya da olmasın elektrik kullanmaya devam eder. Bu durum elektrik faturasını artırdığı gibi, elektronik aletinizin ömrünü de kısaltıyor. Bu nedenle işiniz bittiğinde elektronik aleti prizden çıkarmak en sağlıklı seçenek gibi görünüyor.
İlginizi Çekebilir