Ülkemize gelen öğrencilerin sağlık kontrolünden geçirilmesi gerektiği tartışılıyor. Neler söylerseniz?
Çok yadırgadığım bir konu. 500 AIDS vakası olduğunu iddia ediyorlar. Bu rakam çok iddialı bir tahmin. Bunu araştırdığımızda sadece varsayımlardan oluştuğunu görüyoruz. Örneğin Nijerya’da AIDS’li sayısı yüzde 10 ise bize gelen öğrencinin yüzde 10’u AIDS’lidir demek çok yanlıştır. Bu şekilde hiçbir araştırma yapmadan afaki istatistiklere göre bir varsayımda bulunulamaz. Tamamen afaki bir paylaşım. Yapmış olduğumuz bazı çalışmalar, şu anda Türkiye dışından gelen öğrencilerden tam teşekküllü hastane ve laboratuvarlardan alınmış sağlık raporu isteniyor. Bizi hiç bir şey yapmamakla suçluyorlar ama biz bunu zaten yürürlüğe koyduk. Önümüzdeki süreçte bu tahlillerin yapılması zorunlu kılınacak. Bunun ön çalışmasını 4-5 ay sürdürdük ve genelgesini yayınladık.
KKTC hükümeti ilaç için ne kadar para harcıyor?
170 milyon civarı bir bütçedir. Yüzde 20’lik bir artış sağladık. Sağlıkta ilk defa bu yıl bütçe erken hazırlandı. Biz hazırladık bütçeyi. Açık kalple söylemek isterim ki son 1 buçuk yıldır özelikle onkoloji hastalarının büyük kısmı onkoloji hastanemizi tercih ediyorlar. Önceden Güney Kıbrıs’a gidiyorlardı. Orada tedavi görüp ilaçlarını oradan alıyorlardı. Güney Kıbrıs yetkililileri de bu ilaçları AB’ye yazıp oradan tedarik ediyorlardı. Yani Kıbrıs Türkü’ne hediye etmiyorlardı.
İlaç bütçesinin yüzde 70’e yakını onkoloji hastanesine gidiyor. Çünkü ilaçlar çok pahalı. Yeni jenerasyonda bir kür 100 bin Euro. Tabii ki verilecek. Güney’e gitmeyip insanlarımız buradaki Onkoloji hastanesini tercih ettikleri için ciddi bir meblağ oluşmaya başladı. Biz bunu ifade ettik ve kabul gördü. Bundan dolayı da ilaç bütçemiz arttı.
Kaçak durumda olan insanlar sağlık durumunda hastaneye geliyorlar ve onlara evrak sorulmuyor. Çalışma Bakanlığı ile koordineli bir şekilde saptamak mümkün mü?
Öncelikle hasta bir insana, acılar içerisinde olan bir insana evrak sorulmaz ve bu insanlardan ücret de alınmıyor. Çünkü parası yoksa yoktur. O insanı parası yok diye kendi haline bırakamazsınız. Bu insanlığa yakışmaz. Kaçak işçiyi saptamak da çok kolay değildir. Bunu esas girişte kontrol edip tespit etmek lazım. Biz ada ülkesiyiz. Girişler ancak denizden ve karadan olabilir. Ülkeye girdikten sonra kişiyi tespit etmek çok zordur.
Yeni yapılacak hastanenin son durumu nedir?
Lefke hastanesinin projesi bitmiş imzalanmış ve hazırlanmış durumda. Güzelyurt hastanesi 2. etabı üstleniyorlar. Karpaz hastanesi projesi bitti sayılır. Bizim hedeflediğimiz en büyük hastanemiz 600 yataklı hastanemiz. Hastane şu anda Türkiye yetkililerinde, onay verdiği Isparta şehir hastanesi gibi olacak. Çok sıcak Selçuklu mimarisinin kulanılacağı bir bina olacak. İhalenin Nisan sonu itibari ile son bulacağı ve o civarda temel atılacağını düşünüyoruz. Biz 40 ay civarı bir tarihte biteceğini düşünüyorduk. Türkiye yetkilileri ise bu kadar uzun sürmeyeceğini 24 aylık bir sürede bitileceğini söylediler.
Hastaneyi Türkiye yapacak ve onlar yönetecek şeklinde söylentiler var, bu konuda neler söylersiniz?
Yanlış bilgi yayan çok insan var ama alıştık artık. Bizim kontrolümüzde olacak herşey. Firma hastaneyi istediğimiz gibi yapmazsa para vermeyeceğiz. Para konusunda ise Türkiye’deki şehir hastanelerinin aynısı olucak. KKTC’nin malı olacak belli bir süre sonra fakat kontrol hep KKTC Sağlık Bakanlığı’nda olacak. Bir dönem belli bir kesim Güzelyurt’a başlanan hastanenin bir sağlık fakültesinin adı olacak şeklinde bir dedikodu çıkardılar. Daha sonra kendileri de mahcup oldular. Bu konuda da bazı kesimler rahatsız oluyor. Bu hastane projesinin UBP döneminde yapılma kararı alındığından dolayı tepki gösteriyorlar. 1980’lerde ilk üniversite açılacağında da aynı tepkiyi göstermişlerdi. Şimdi hepsi o üniversitelerde çalışıyorlar. Büyük hastane yapılmasının ne gereği var diyorlar içerisini nasıl dolduracağız diyorlar. Bırakın onları biz düşünelim. Sizin zaten öyle bir niyetiniz, düşünceniz yok. Öyle bir vizyonunuzda yok. Öyle bir niyetiniz olsaydı biz sağlığı bu durumda devralmazdık. O yüzden bırakın vizyonu olanlar, bu işi bilenler, TC ile ortak paydada buluşmaktan herhangi bir rahatsızlık duymayanlar bu işi yapsın. Belli ki siz yapamıyorsunuz. Biz alıştık bu insanlara. Bırakalım onlar kendi minik dünyalarında yaşamaya devam etsinler. Biz çalışmaya, bu ülkede taş üstüne taş koymaya devam edeceğiz. Anavatanımızın katkılarıyla projelerimizi yapmaya devam edeceğiz.
Sayın Sucuoğlu ve ekibi yasal çalışmalarda başarılı olamadı diyenler var. Bunlarla ilgili neler söyleyeceksiniz?
Bunu söyleyen insanlar 30 sene içerisinde bir tane yasa hazırlamamış insanlar. Şimdi de diyorlar ki biz yasaları hazırlamıştık Faiz bey geldi üstüne kondu. Bunlar çok komik ithamlar. Beğenseler de beğenmeseler de bu yasaların hepsi meclis alt komitesinde. Erken seçim kararından dolayı orda duruyor. Anayasa’dan dönen döner sermaye yasası bizi tabii ki şok etti. Çünkü bu yasayı kendimiz uydurmadık. Bu yasa Türkiye de dahil dünyanın gelişmiş 64 ülkesinde uygulanıyor. Ama KKTC’de eşitliğe aykırıymış bir maddesi. Bize gerekçeli kararı geldi. Biz bunu tekrardan çalışıp tekrardan yürürlüğe sokacak duruma getireceğiz. Bizim hazırladığımız yasa tasarıları yasalaşmazsa sağlıkta reform başka bahara kalır. Bu sistemsizlik devam eder. Her attığımız adımda eşitliğe aykırı söylemiyle karşılaşıyoruz. Türkiye’de, dünyada eşitliğe aykırı değil ama burada eşitliğe aykırı. Biz eşitliğe aykırılığı da düzelteceğiz. Bakalım ondan sonra ne bulacaklar.
Yorum Yazın