“TEŞVİKLERİ ARTTIRDIK”
Konuşmasında İhracat teşvikleri konusuna değinen Bakan Atun, teşvikler bütçesinin bu yıl arttırıldığını, bunun önemli olduğunu vurguladı. Atun, özellikle dış pazarın daha da genişletilmesi hedefi ile sanayi sektörünün ihracat odaklı gelişiminin teknolojik dönüşüm ve kapasite artırımın sağlandığını, “durmak yok daha iyisini sağlamak adına yola devam” ilkesi ile hareket ettiklerini anlattı.
“TÜRKİYE CUMHURİYETİ EKONOMİ İLE GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIKLARIYLA ÖNEMLİ ANLAŞMALAR İMZALANDI”
Son bir yıldır özellikle Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi ile Gümrük ve Ticaret bakanlıklarıyla çok yakın çalıştıklarını anlatan Atun, Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı ile yapılan 18 maddelik anlaşmanın, buğuna kadar yapılan en geniş çaplı anlaşmalardan birisi olduğunu, içerik itibarı ile de ihracata önemli bir hamle yaptırma potansiyeline sahip olduğunu anlattı.
Türkiye Cumhuriyeti Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile yapılan anlaşma neticesinde Gümrüklerde otomasyona gidileceğini, kargo ve iade mallar konusunda iki yönlülüğün sağlandığını, ayrıca KESK çatısı altında Esnaf ve Zanaatkara da çok geniş finansman programları imkanının sağlanması adına destek programı imzalandığını ifade etti.
Her iki anlaşmanın hazırlanması sürecinde Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı Sn. Nihat Zeybekçi ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Bülent Tüfenkçi’nin büyük bir sahiplenme ve kararlılık gösterdiğini ifade eden Atun, her iki bakanın konuları bizzat takip ederek, KKTC Ekonomi ve Enerji bakanlığı ile tam bir işbirliği içerisinde çalışıp KKTC’nin kalkınması ve daha da gelişen bir ekonomi haline gelmesi hedefleri samimi bir şekilde somutlaştırdıklarını da söyleyerek her iki bakana da teşekkürlerini bir kez daha ifade etti.
“HAM MADDELERDE SERBEST DOLAŞIM”
Bakan Atun, bakanlar düzeyinde yapılan 9.cu dönem ortak komite toplantısı sonucunda Gümrük düzenlemelerinde uyumlaşmaya gidildiğini ve bu yolla ihracatta bu yıl en az %20 artış beklediklerini; yerel ve yöresel ürünlerin de ayni uygulamaya tabi tutulacağını ifade etti. Atun, KKTC’den temin edilecek portakal, mandalina ve portakal şurupları ile konsantresi Türkiye’den temin edilecek elma ve vişne gibi meyve şurupların serbest dolaşımda bulunan ürünler kapsamına alındığını; bu yolla narenciyemizin konsantresi üzerinden yeni bir endüstriyel kapı aralandığını, bunun doğrudan değerlendirilmesi ile beraber önemli ihraç fırsatı doğduğunu anlattı.
“KARGO İŞLEMLERİNDE YENİ DÜZENLEMELER”
Geçmişte Kargo işlemleri tek yönlü olarak sadece Türkiye’den KKTC’ye çalışmakta iken, KKTC-TC yönünde sadece zarf gönderilebildiğini, ancak TC Gümrük ve Ticaret Bakanlığıyla yapılan anlaşma sonucunda artık KKTC’nden Türkiye Cumhuriyetine de her türlü Kargo hizmetinin verilmesine imkan sağlayacak şekilde KKTC’den giden kargolar için kargo şirketlerine beyanname yetkileri verildiğini, ve KKTC’nin de çıkış noktası olarak Hızlı Kargo kapsamına dahil edildiğini ifade etti.
“ÜRÜN GÜVENLİĞİ ANTLAŞMASI TAMAM”
Ürün Güvenliği protokolünün geçtiğimiz günlerde imzalandığına dikkat çeken Bakan Atun “TİM ile KTİM işbirliği hızlandırmak için temsilcilerimiz belirlendi. Bu konuda da gerekli tüm adımları attık atmaya da devam ediyoruz” dedi.
“PATATES VE ENGİNAR İTHALİNE YENİ DÜZENLEMELER”
KKTC’den TC’ne gönderilen patates ve enginarlarda Gümrük giriş kapılarında Ağır Metal ve pestisit analiz raporları işlemlerinin çok uzun sürdüğü yönde bakanlığa geldikleri günden beri üreticilerin şikayetleri olduğunu anlatan Bakan Atun, 2016 yılında Türkiye Cumhuriyetine gönderilen ve analizi yapılan 238 ağır metal raporunda sıfır kalıntı saptandığı göz önünde bulundurularak söz konusu analizlerin KKTC Tarım Bakanlığı tarafından Türkiye’ye gönderileceğini ve risk değerlendirilmesi yapılıp, bu tahlilin yağılmaması yönünde çalışma yapılacağını söyledi.
“SANAYİ STRATEJİ BELGESİNE SON HALİ VERİLİYOR”
Bakanlık olarak hedeflerinin, Sanayi Strateji Belgesi’nin Bakanlar Kurulu’ndan geçirilerek, KKTC devletinin resmi, sanayi ve kalkınma politikası halini alması olduğunu vurgulayan Bakan Atun, bu konuda son hazırlıkların yapıldığın, bakanlığın, devlet politikasını bu Sanayi Strateji Belgesi üzerine yerleştireceğini söyledi.
“2010-2016 ARASI KOBİGEM DESTEKLERİ VASITASIYLA 896 MİLYON TL KAYNAK KULLANDIRILDI”
Özellikle 2016 yılının kalan 5 ayında hizmetler sektörü, küçük esnaf, yeni girişimci, sanayi ve yatırım sektörleri için 22 milyon TL kaynak ayrıldığını anlatan Atun, başlatmış oldukları finansal destek programlarına eklenecek olan programlarla beraber tam 12 farklı programın, sektörlerin kullanımına sunulduğunu, faiz destek programları ve hibe programları ile birlikte, tam 158 milyon TL’nin yıl sonuna kadar kullandırılacağını ifade etti ve “2016 sonu itibarı ile, 2010 yılından bugüne kullandırdığımız kaynak, 1 milyar TL’ni aşacaktır. Tasarrufların ekonomimizi kalkındırmak üzere yatırım finansmanı haline dönüşmesinde, bakanlığımız programları en büyük rolü ortaya koymuştur” dedi.
“YENİLEBİLİR ENERJİ GELECEK”
KKTC’de fuel-oil ile üretilen elektriğin ekonomik olmadığını söyleyen Bakan, bu çerçevede elektrik enerjisi üretimini çeşitlendirmeye gitmenin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Bu bağlamda özel veya tüzel kişilere teşvik verileceğini anlatan Atun “Ülkede artık çevre ile daha dost teknolojilere ihtiyaç bir gerçektir ve maalesef geç kalınmıştır. Bunun yanında Türkiye’den kablo ile Elektrik getirilmesi konusunda Türkiye Hükümeti ile bir çalışma başlatma kararı aldık” dedi.
DEVİR ANTLAŞMASI İMZALANDI
Konuşmaların ardından Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile Kıbrıs Türk Sanayi Odası arasında 172 ve 173 numaralı parsellerin Metroloji Laboratuvarı tesis edilmek ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın kullanımına verilmek üzere devir antlaşması imzalandı.
Yorum Yazın