Müşteri ilişkileri yönetimi ya da bilinen kısaltması ile CRM (Customer Relationship Management), son birkaç yılda her ölçekten şirketin öncelikleri arasında yer almaya başladı. Üzerine binlerce rapor yazılan, kimi zaman milyarlarca dolar yatırım gerekliliği söz konusu olan ve hala gelişmeyi sürdüren bu alan acaba ne ifade ediyor?
Dünyada, hemen hemen tüm pazarlarda rekabetin arttığı, ürünlerin pazara girme sürelerinin kısaldığı ve marjların düştüğü bir ortamda müşteriye daha etkin ulaşmak, müşterinin isteklerini anlayarak ürün ve hizmetleri bu yönde şekillendirmek büyük önem taşıyor. Küresel ekonomi, gelişen teknoloji ve genişleyen ürün çeşitliği ile müşterinin ‘Ne bulursam onu alırım’ düşüncesinden, ‘ Ne istersem onu alırım’ düşüncesine taşınmasıyla ortaya çıkan CRM kavramı, aslında herkesin çok iyi bildiği ‘Müşteri velinimettir’ temeline dayanıyor.
Yeni dünyada, şirketlerin içinde bulunduğu rekabet ortamı, yeni stratejiler geliştirme ihtiyacını ve ürününden önce tüketiciyi önemseme gerekliliğini ortaya çıkardı. Sadık müşteri yaratma, müşteri memnuniyetini kar ve değer maksimizasyonuna dönüştürme amacıyla planlanan tüm çalışmalar ise günümüzde pazarlama kavramları içerisinde “CRM” olarak yerini aldı. Yöntemden ziyade “bir iş modeli ve felsefesi” olan CRM, müşteriyi her adımda dinleyebilme, isteklerini anlayabilme ve istekleri doğrultusunda hizmet ve ürünleri şekillendirme olarak da tanımlanabilir.
“Müşteri İlişkileri” denilince akla ilk gelen, gülümseyen genç insanlarla dolu bir çağrı merkezi olabilir. Ancak CRM’in kapsamı ve hedefi, müşteri memnuniyeti için anlık ve tek seferlik çözümler bulunmasından çok daha geniş kapsama sahip. CRM, bu memnuniyeti gerçek ve sürekli kılan daha uzun soluklu ve interaktif bir yapıdan oluşuyor. Çünkü günümüz tüketicisi, haklı olduğunu duymaktan ve gülümseyen bir yüzden daha fazlasını istiyor. Müşterilerinizi gerçekten memnun edebilmek için, ürünün kalitesi yanında tüm satış sonrası hizmetler, servis, dağıtım gibi her ayrıntıda, yüksek verimliliğe ve standart hizmetin bir adım ötesine, farklı beklentileri karşılayacak esnekliğe sahip olmanız da gerekiyor.
Bir yönetim felsefesi olan CRM, içerisinde analiz, araştırma ve birçok bilgi kullanımını da barındırdığı için, güçlü bir teknik altyapı gerekliliğini de beraberinde getiriyor. Müşteriyi daha iyi anlayabilmek için, teknoloji ve insan kaynaklarının etkin kullanımını gerektiren CRM, başarıyla uygulandığı taktirde şu sonuçları yaratıyor:
*Daha iyi müşteri servisi veren bir şirket,
*Müşteriye daha hızlı ve doğru cevap vermek,
*Ürünler arası çapraz satışların miktarının arttırılması,
*Satış tekliflerinin daha hızlı ve daha yüksek oranda siparişe dönüştürülmesi,
*Pazarlama ve satış süreçlerinizin hızlı ve anlaşılır olması,
*Yeni müşteriler bulma ve yaratma imkanı,
*Müşteri karlılığının artması.