İnsanların reklama ve her gün binlerce kaynaktan yayınlanan reklam kampanyalarına alışması, yabancılaşması ve hatta çoğu zaman itici bulması sebebi ile pazarlamacılar son yıllarda hedef kitlelere ulaşmanın farklı yollarını aramaya başlamıştır. Ayrıca reklam maliyetlerinin yüksek olması da reklam verenleri farklı çözüm arayışlarına itmiştir. Guerilla Marketing bu tür durum ve gereksinimlerden ortaya çıkmış, minimum maliyet ile maksimum etki yaratmayı hedefleyen yeni bir pazarlama yöntemidir. Guerilla Marketing’in fikir babası olarak kabul edilen Jay Conrad bu konuda yazdığı kitaplar ve fikirleri ile bu ekolün en önemli ismidir.
Önceleri ismini duyurmak isteyen küçük veya orta ölçekli firmaların benimsediği bu yöntem günümüzde global şirketlerin de başvurduğu bir araç haline gelmiştir. Guerilla Marketing’in pazarlama alanında ki amacı aynıdır aslında daha çok satış yaptırmak. Sadece kullandığı yöntem klasik pazarlama yöntemlerinden biraz farklıdır. Bu yöntemde amaç en düşük bütçe ile klasik pazarlama araçlarının sonuçlarının da üstüne çıkabilecek etki oluşturan araçlar bularak uygulamaktır. Bu uygulamalar, çarpıcı, farklı, eğlenceli, unutulmaz olmalıdır.
Guerilla marketing örneklerine açık alanda, internette veya yaşamın herhangi bir alanında rastlamak mümkündür. Özellikle reklam ajansları tarafından düşünülüp organize edilen bu çalışmalar yaratıcılarının hayal gücü doğrultusunda farklılık göstermektedir.
Yeni başlayacak bir polisiye dizi bir garajdaki aracın etrafını cinayet işlenmiş gibi düzenlemek, bir yaya geçidinin beyaz şeritlerinden birisini parlak bir şekilde beyaza boyayarak üzerine bir temizlik markasının logosunu yerleştirmek, bazı insanların ismini belli bir markanınki ile aynı olacak şekilde değiştirerek ilgi çekmek, havaalanında bavulların teslim alındığı dağıtım panellerini bir kumarhanenin rulet masasını andıracak şekilde dizayn etmek son yıllarda yapılan ve en çok hatırlarda kalan guerilla marketing örneklerindendir.
İnternetin ve video paylaşım sitelerinin çoğalması da “Viral Reklam” denilen bir başka guerilla marketing çeşidinin son hızla yayılmasına ve benimsenmesine olanak sağlamıştır. Buna göre, büyük firmalar büyük etki yaratacak küçük bütçeli filmler hazırlayarak bunları internet ortamında insanların birbirine göndermesi amacı ile yaymaktadır. Bu konsept doğrultusunda ilgi çekici şekilde hazırlanan videolar çık kısa süreler içerisinde milyonlarca kullanıcı tarafından paylaşılıp dağıtılmaktadır.
Guerilla marketingde esneklik önemlidir. Firmalar karlarının azalmasını, aktivitelerin küçülmesini önlemek için her duruma karşı bir gerilla gibi hazır ve güçlü durmalıdır mantığı öne çıkar.