Güzelim adamızın en önemli gelir kaynağı ve lokomotif sektörü Üniversitelerdir. Ama malesef son zamanlar da üniversitelerimiz hakkında olumsuz yönde çeşitli söylentiler, haberler ve açıklamalar vardır.
Güzelim adamızın en önemli gelir kaynağı ve lokomotif sektörü Üniversitelerdir.
Ama malesef son zamanlar da üniversitelerimiz hakkında olumsuz yönde çeşitli söylentiler, haberler ve açıklamalar vardır.
Geçtiğimiz günler de YÖK Tanıma ve Denklik İşleri Daire Başkanlığınca, yurt dışındaki üniversitelerde hukuk ve mühendislik gibi bölümleri okuduğunu iddia edenlerden bazılarının hukuksuz diploma aldığını tespit ettiğini açıkladı.
Peki YÖK yurt dışından alınan diplomaların usulüne uygun olmadığını nasıl tespit eder?
Bunun birinci ve en önemli aşaması öğrencinin ülkeden giriş-çıkışına bakar.
Eğer giriş-çıkış tamamsa gerisi istenilen belgelerin uygunluğudur ki o belgelerin eksik olması zaten üniversiteye kayıt yaptıramaması demektir.
YÖK yaptığı açıklamada
Bulgaristan, Kosova ve Bosna Hersek gibi ülkelerden usulüne uygun diplomaların alınmadığını tespit ederken, bunların arasına KKTC`yi de sokmuştur.
Bu mümkün müdür?
Bence değil.
Zira KKTC`de Türkiyeli öğrencilerin okuyabilmesi merkezi yerleşim sınavı ile yapıldığına göre; Usulsüz kayıt olamaz. Varsa bu o ilgili üniversitenin çok büyük bir hata yaptığına delildir.
Zira hiçbir üniversite bir iki bin dolar için usulsüz işlem yapmaz.
Geriye evet giriş-çıkış prosedürü kalıyor!
Burada sorulması gereken şu?
Giriş-Çıkış üzerinden bir üniversite diplomasına denklik verme anlayışı ne derece düzgün?
Bence hiç düzgün değil.
Siz İstanbul`da özel üniversiteye kaydolmuş bir öğrencinin o diplomayı hak ettiğini nasıl tespit ediyor ve onaylıyorsanız, ülkemiz de okuyan öğrencilere de aynı ölçüde değerlendirme yapmalısınız.
Eğer giriş-çıkış üzerinden denklik işlemlerine değer veriyorsanız, biliniz ki usulsüzlük yapmak isteyenler ilgili ülkelerin ilgili bürokratları ile bir çete kurup, giriş-çıkışları da ayarlaya bilirler.
Adamız üniversiteleri ile ilgili bence YÖK yeniden bir düzenleme yapmalı ve şu soruların yanıtını aramalı;
-Neden bu kadar özel üniversite adaya yatırım yapıyor?
-Ada`da izin alan üniversite yetkilileri, hangi aşamalardan geçiyor ve onay alıyor?
-Hangi üniversiteler 3. Dünya ülkelerinde `özel öğrenci` olarak kayıt yaptırıp, özelikle tıp ve hukuk alanında adamıza gelip yatay geçiş yapmış öğrencileri usulüne uygun uydurarak kayıt yapmaktadır?
-Ada`da kökleşmiş hangi üniversiteler, yatırım yapmak isteyen diğer üniversitelerin önüne satın aldıkları bürokratlarla engel çıkarmaktadırlar?
-Hangi üniversiteler terör örgütlerine karşı gereken disiplin kurallarını uygulamıyor ve özelikle pkk-fetö uzantılarını içerisinde barındırmaktadır?
Kısacası : YÖK bir denklik sorununu çözmek istiyorsa önce bazı üniversiteler üniversite olmaya denk mi? Onun cevabını vermelidir.
Üniversitelerde kiralık ünvanlar var mı? Onlara bakmalı.
Ayrıca bir öğrencinin aldığı diplomanın denkliği konusu iş hayatında ortaya çıkacaktır.
YÖK Bu konuda bir araştırma yapmalı ve ülke içinde ve ülke dışında okuyan öğrencilerin meslek hayatına yansımalarını karşılaştırmalı.
YÖK ’den bu arada bir isteğimizde bulunmakta! Eğer bir usulsüzlük yapılmışsa açıklayın da bizde o üniversiteleri bilelim.
Cevap bekleyen sorular oldukça fazla… bir sonraki yazımızda … ve bir sonraki yazım eğitim camiasının ada’da olan kirli ilişkileri üzerine olacak…. şimdilik kalın sağlıcakla…