Günümüzde dijital dünyanın ve teknolojinin geldiği nokta ortada. 7’den 70’e herkesin teknolojinin nimetlerini kullanarak “hikâye” yarattığı ve sosyal medya kanallarında paylaşabildiği bir dönemdeyiz. Durum böyle olunca kendi tarzlarını yaratanlar, insanların ilgisini çekmeyi başardı. Ve böylece milyonlarca takipçiye sahip olan fenomen (influencer) diye adlandırdığımız “etki önderleri” ortaya çıktı.
Yeni Pazarlama Yaklaşımı; Fenomen Pazarlaması
Geliştirdikleri özgün içerikleri, tarzları ve farklı yaklaşımları ile yüksek etkileşim oranları ile kendilerini niş bir iletişim kanalı olarak konumlandırdılar. Bu sayede bir çok markanın dikkatini üzerine çektiler. Son zamanlarda sıkça adını duyduğumuz “Influencer Marketing” (Fenomen Pazarlaması) böylece tüm markaların pazarlama ve iletişim bütçeleri arasında yer almaya başladı.
Instagram, Snapchat, Youtube gibi sosyal medya kanalları sayesinde ayrıca bir ekonomi yaratan fenomenlerin, markalara kendilerinden beklenilen yüksek etkileşim ve geri dönüşü noktasında anlaşılmayan noktaların olduğunu göstermekte. Aşağıdaki tabloda fenomenlerin takipçi sayılarına göre kategorilerine ayrıldığını görebilirsiniz.
ÜNLÜLER 1 Milyon ve Üzeri Takipçi
TOP FENOMENLER 500 Bin – 1 Milyon Takipçi Arası
MID FENOMENLER 100 Bin – 500 Bin Takipçi Arası
MIKRO FENOMENLER 1000 – 100 Bin Takipçi Arası
Büyük oyuncuların son yıllarda fenomen pazarlamasına yaptığı yatırımlar oldukça ilgi çekiciydi. Bu yatırımların mikro fenomen dediğimiz kategoride yer alan etki önderlerine olmasını ayrıca söyleyelim.
Influencer Marketing ajansı olan Markerly’nin yaptığı bir araştırmaya göre 2 milyon sosyal medya fenomenini inceleyerek bir rapor çıkarmış. Bu sonuçlara göre;
1000’den az takipçiye sahip Instagram fenomenlerinde ücretsiz gönderilerdeki beğenilme (like) oranı %8 iken, aynı oran 1000 ile 10 bin arası takipçiye sahip fenomenlerde %4’e düşmüş.
Kim Kardashian ile Twitter’da yapılan bir kampanya incelemesi de aynı sonuçları ortaya koymuş. Kardashian’ın atmış olduğu tweet ile ilgili siteye 1200 ziyaretçi gelmiş ve 30 adet sipariş oluşturulmuş.
Bu durumda ortaya çıkan bu sonuçlar fenomen pazarlamasında “az takipçi, daha çok konuşulma ve etkileşim” prensibi çıkıyor.
Influencer Marketing (Fenomen Pazarlaması) Nasıl Yapılır?
“Top Fenomen” ya da “Mid Fenomen” kategorisinde yer alan etki önderlerine yüksek bütçeler harcamak yerine, aynı bütçeyi bölerek birçok mikro fenomene ayırabilirsiniz. Böylece daha fazla konuşulma ve etkileşim olacaktır. Mikro fenomenler, yüksek bütçeli fenomenlere nazaran daha fazla heyecanlı, daha motive olabilecek bir kitledir. Marka kimliğiniz ve kampanyanızla örtüşen fenomenlerle çalışmanız daha verimli olacaktır. Markanıza uygun fenomenlerle ulaşmak ve kampanya algısını iyi oluşturmak adına bir ajansla çalışmanız, hedeflerinize ulaşma konusunda işinize yarayacaktır.